Geen voorbeeld 'krimpflatie'

Toffifee komt nog steeds in een pak van 15 stuks

10.01.2023, 11:50 (CET)

Kun je tegenwoordig minder lang genieten van een doos Toffifee dan voorheen? Dat lijkt een foto met twee dozen aan te tonen. Maar er blijkt geen reden voor paniek.

Krijgt de koper van een doos Toffifee-chocola nu minder voor zijn geld dan een tijdje geleden? Een foto die twee verpakkingen met elkaar vergelijkt, wijst daarop. In de bovenste doos zitten 15 chocolaatjes, in de onderste maar 12. Het zorgt voor boze reacties. "Betaal meer, krijg minder," schrijft iemand. Is hier sprake van een voorbeeld van krimpflatie, het fenomeen waarbij fabrikanten de verpakking verkleinen maar de prijs gelijk houden?

Beoordeling

Toffifee komt in Nederland nog steeds in een verpakking van 15 stuks. Ook in andere landen waar de chocolade wordt verkocht, is de hoeveelheid per verpakking onveranderd gebleven.

Feiten

De foto waarop de twee dozen worden vergeleken is niet nieuw. Al in 2020 werd exact dezelfde foto online gedeeld. Het verschil in inhoud zorgde ook in Oostenrijk al voor woede, waardoor Deutsche Presse-Agentur (dpa) ook al in het Duits over de Toffifeedozen schreef.

De lekkernij met karamel, chocolade en een hazelnoot is sinds 1973 te koop. Dat begon in Duitsland, maar een jaar later was de zoetigheid al in Nederland te koop en tegenwoordig ligt het in meer dan 100 landen in de schappen.

Toffifee wordt gemaakt door de fabrikant Storck. Vanaf het begin zaten er precies 15 chocolaatjes in een verpakking, zegt Storck-woordvoerder Bernd Rößler tegen dpa. Daarna werd Toffifee altijd in deze hoeveelheid verkocht, met een uitzondering voor een paar landen. Alleen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en Australië zijn dozen met 12 stuks te koop.

In een land waar eerst 15 stuks in een doos zaten, gaat dat dus niet nu opeens naar 12 stuks. Er zijn wel dozen van 24 of 48 stuks te koop in die landen, aldus Rößler. Ook in Nederland zijn die te krijgen.

Dat in Nederland nog steeds 15 stuks in een doos Toffifee zitten, is ook te controleren bij de supermarkten. Op de website van Albert Heijn en Jumbo staat het aantal en het gewicht van 125 gram. Op de website van de Britse supermarkt Tesco is te zien dat hier inderdaad dozen van 12 stuks te koop zijn, die zijn dan ook 100 gram.

Doos wel even groot

Het klopt wel dat de verpakking even groot is op beide dozen in de foto, bevestigt Rößler. De kartonnen hoes die om de plastic verpakking heen zit, is in alle landen dezelfde maat. "Er was nooit een verandering van de 15-eenheid naar de 12-eenheid," verzekert de woordvoerder. Dus er was geen vermindering van de inhoud.

Het tegenovergestelde blijkt zelfs waar: De verpakking met 12 stuks wordt uit de handel genomen, aldus de Storck-woordvoerder. Eind 2022 werd de productie van de verpakking met de kleinere inhoud volledig stopgezet. In de toekomst zullen er altijd 15 stuks in een doos zitten in alle landen waar Toffifee te koop is.

(Stand van zaken: 10/01/2023)

Links


Facebookpost (gearchiveerd)

Wat is krimpflatie? (gearchiveerd)

Foto uit 2020 (gearchiveerd)

Duitstalige factcheck

Geschiedenis Toffifee (gearchiveerd)

Toffifee grootverpakking (gearchiveerd)

Toffifee bij AH en Jumbo (hier en hier gearchiveerd)

Toffifeee bij Tesco (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.