Elektrische bus in Oostenrijk

Test met dieselaggregaat als voorbereiding op noodsituaties

05.01.2023, 17:50 (CET)

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Toch kan ook veel noodzakelijke context onzichtbaar zijn, zoals hier met een elektrische bus in Tirol.

Een besneeuwd landschap, bergen en een elektrische bus aan de laadkabel. Dan draait de camera om een dieselgenerator te tonen: dat laadt de bus op. De video wordt verontwaardigd gedeeld op sociale media. Maar is dat echt het hele verhaal?

Beoordeling

De video is echt en werd in december 2022 opgenomen in Oostenrijk. De bus in kwestie wordt er getest, waaronder op hoe hij op te laden is met een dieselgenerator in geval van een stroomstoring. In normale omstandigheden zal de bus worden opgeladen via het publieke elektriciteitsnet.

Feiten

De video werd opgenomen in het Oostenrijkse dorpje Jenbach in het Zillertal, nabij het station. Daar is een garage van het openbaar vervoersbedrijf Zillertalbahn.

In het begin van de video is te zien dat de bus in een soort van garage staat met blauwe accenten op de pilaren, zoals hier. Vanaf ongeveer 0:09 is dan een berg te zien met een hoogspanningslijn en een crèmekleurig gebouw met schoorsteen op het dak. Andere bussen van de Zillertalbahn zijn ook zichtbaar op de achtergrond.

Noodsituaties

Ook in Oostenrijk zelf wordt de video verontwaardigd online gedeeld. Lokale media berichtten er ook over. De bus in kwestie is van het merk MAN. Het is hun Lion City E model. Dat model wordt momenteel getest in het Zillertal, zo schrijft de Tiroler Tageszeitung.

In het kader van die test werd ook gekeken hoe de bus op te laden is in het geval van een stroomstoring, zegt technisch directeur van de Zillertal Verkersbetriebe Helmut Schreiner aan de lokale krant. Voor die test werd een dieselgenerator gebruikt. Onder normale omstandigheden wordt de bus opgeladen op het publieke elektriciteitsnet, bevestigde Schreiner nog.

(Stand van zaken: 5/1/2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Artikel Tiroler Tageszeitung (gearchiveerd)

Elektrische bus MAN Lion City E (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps II (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.