Video van voor de verkiezingen

Menigte op Copacabana zegt gebed op onafhankelijkheidsdag

16.12.2022, 15:16 (CET)

Hoewel de Braziliaanse verkiezingen al zo'n 1,5 maand geleden zijn, duiken er nog steeds video's op die Braziliaans protest tegen de uitslag moeten tonen. Soms klopt dat, maar vaak ook niet.

Een mensenmenigte zo ver het oog kan zien, staat zij aan zij met Braziliaanse vlaggen op een boulevard aan de kust. Volgens Nederlandse berichten toont de video een demonstratie tegen de uitkomst van de Braziliaanse verkiezingen. Lula da Silva won die verkiezingen eind oktober van de huidige president Bolsonaro.

Beoordeling

Het bericht klopt niet. De video is van 7 september dit jaar, onafhankelijkheidsdag in Brazilië. Het dateert dus van voor de verkiezingen van 30 oktober. Bolsonaro greep de feestdag wel aan om uitvoerig campagne te voeren en trommelde velen van zijn aanhangers op om de straat op te gaan die dag.

Feiten

Een reverse image search van de beelden geeft resultaten in de zoekmachine Google Lens. Het leidt naar een video die vanuit ongeveer hetzelfde perspectief is genomen, maar die in ieder geval dezelfde setting lijken te tonen. De kranen met Braziliaanse vlaggen eraan staan op dezelfde plaats. Op de verhoging waarop de video is gefilmd, is ook president Bolsonaro te vinden.

Het gaat volgens de beschrijving bij de video van Podor360 om de beroemde Copacabana in Rio de Janiero op 7 september 2022. Brazilië vierde op die dag 200 jaar onafhankelijkheid. Het blok van verschillende flats die in de Facebookvideo op 0.08 te zien is, staat inderdaad aan dat strand.

Door verder te zoeken naar video’s van de evenementen op 7 september komt ook de exacte video die nu online rondgaat boven. Het toont de menigte op de Copacabana die op 7 september gezamenlijk het Onze Vader-gebed zeggen.

Campagne

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen vond plaats op 2 oktober, de tweede ronde op 30 oktober. Hoewel de video dus van voor de verkiezingen is en dus geen protest tegen de uitslag ervan kan zijn, hadden viering en de menigtes op 7 september wel degelijk een politiek randje. President Bolsonaro was aanwezig op de Copacabana en gaf eerder die dag al een speech in de hoofdstad Brasilia voor duizenden aanhangers.

Bolsonaro voerde uitvoerig campagne voor de toen nog aankomende verkiezingen op de nationale feestdag en er waren grote demonstraties, vooral van zijn voorstanders. Ook op de Copacabana zullen er mensen op de been zijn geweest om speciaal naar hun president te komen luisteren.

Beelden van de Braziliaanse onafhankelijkheidsdag zijn al vaker onterecht gelinkt aan de recente verkiezingsuitslag en toen ook al ontkracht door dpa en andere factcheckers zoals bij USA Today.

(Stand van zaken: 16/12/2022)

Links


Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Zoekresultaat Google Lens (gearchiveerd)

Video Poder360 (gearchiveerd)

Over 200 jaar onafhankelijk (gearchiveerd)

Locatie video (gearchiveerd)

Exacte video Canal de Cortes (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over campagne Bolsonaro op 7 sept (gearchiveerd)

Over demonstraties 7 sept (gearchiveerd)

Factchecks dpa en USA Today (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.