Oud Australisch tv-fragment

Video gebruikt voor foute claims over sociaal ID-systeem

15.12.2022, 16:36 (CET), laatst geüpdate: 23.5.2023, 14:44 (CEST)

Het is wijs om na te denken over wat je post op sociale media. Zeker voor Australiërs, waar een nieuw sociaal ID-systeem mensen met foute meningen achter tralies zou zetten. Alleen is dat pure onzin.

Australiërs passen binnenkort maar beter op met wat ze zeggen. De overheid zou een nieuw 'sociaal ID-systeem' hebben ingevoerd om zo mensen naar de gevangenis te kunnen sturen als die 'verkeerde denkwijzen' hebben. Dat wordt althans gezegd op sociale media, vergezeld door een Australisch nieuwsfragment. Maar is er wel enige waarheid in dit verhaal?

Beoordeling

Het verhaal is fout. Het nieuwsitem dateert van april 2021 en ging over een rapport met aanbevelingen over sociale mediawetgeving dat uiteindelijk nooit werd opgenomen in een wetsvoorstel, laat staan een wet.

Feiten

De video dateert van 2 april 2021 en is een nieuwsitem van de Australische tv-zender 9News. Het gaat over een parlementair rapport dat de vorige dag uitkwam.

Dat rapport gaat over onderzoek naar huiselijk, familiaal en seksueel geweld, specifiek tegen vrouwen en kinderen. Het werd uitgevoerd door het parlementair comité voor sociaal en juridisch beleid. Het rapport maakt 88 aanbevelingen om deze vormen van geweld terug te dringen.

Eén onderdeel (aanbeveling 30) gaat over online pesten en misbruik. Om het moeilijker te maken om anoniem sociale media te misbruiken zouden Australiërs verschillende punten van identificatie moeten kunnen aanleveren, voor ze een account kunnen aanmaken op een sociale mediaplatform. Die identificatiepunten zouden dan ook gebruikt kunnen worden door politie of het gerecht.

Nieuwe wetgeving

Het rapport stond vol met aanbevelingen, die niet allemaal de weg naar eigenlijke wetgeving vonden. Zo ook aanbeveling 30, dat nergens is terug te vinden in enige Australische legislatie over het internet of sociale media.

In september 2021 was er wel een nieuwe wet die het de Australische politie moet vergemakkelijken om informatie te verzamelen over digitale misdrijven. Het legt geen nieuwe verplichtingen op aan de sociale mediaplatformen.

Kortom, er is helemaal geen sprake van een sociaal ID-systeem om Australiërs op te sluiten naargelang hun wereldbeeld.

(Stand van zaken: 15/12/2022)

---

Opmerking: de eerste paragraaf van de feiten werd aangepast om de correcte datum te vermelden.

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Nieuwsitem 9News Australia (gearchiveerd)

Parlementair comitérapport met aanbevelingen (gearchiveerd)

Over het parlementair comitérapport (gearchiveerd)

Wet 3 september 2021 (gearchiveerd)

Over de wet (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.