Circulatieplan op proef

Verkeersfilters in Oxford moeten files verminderen

12.12.2022, 16:04 (CET)

Een klimaatlockdown in Oxford: dat zou er zitten aan te komen, aldus verontwaardige stemmen online. Bewoners zouden opgesloten worden in hun wijk. Alleen blijkt dat nogal kort door de bocht.

Worden de inwoners van het Engelse Oxford binnenkort opgesloten in hun eigen wijk door een klimaatlockdown? Dat zouden de plannen zijn van het stadsbestuur in 2024, zo klinkt het online.

Beoordeling

Oxford gaat een nieuw verkeercirculatieplan in het stadscentrum testen. Daarbij zijn bepaalde wegen op bepaalde momenten van de dag minder toegankelijk voor privéwagens. Het is dus nogal sterk uitgedrukt om het te hebben over een klimaatlockdown.

Feiten

Van een klimmaatlockdown is geen sprake in Oxford, wel van een proef van nieuwe verkeersfilters. Dat houdt in dat bepaalde drukke wegen in het stadscentrum op bepaalde tijdstippen van de dag minder toegankelijk zijn voor privéwagens. Zij moeten dan omrijden via de ring om hun bestemming te bereiken. Over het plan, dat zich nog in de testfase bevindt, heerst online veel onduidelijkheid en desinformatie. Verschillende ambtenaren ontvingen bedreigingen in verband met het plan. 

Autobestuurders hebben nog steeds toegang tot alle delen van de stad, alleen zullen ze een andere route moeten nemen wanneer de filters actief zijn. Zo zullen ze bijvoorbeeld de ring moeten nemen in plaats van dwars door de stad te gaan. Er zullen geen fysieke barrières zijn. Er zijn ook verschillende uitzonderingen, zoals voor taxi's, bussen, bestelwagens, bromfietsen en motorfietsen en hulpdiensten.

Daarnaast kunnen inwoners van de stad ook een vergunning bemachtigen om alsnog door het stadscentrum te rijden als de verkeersfilters actief zijn, tot 100 keer per jaar. Voor bepaalde groepen, zoals onder andere bedrijven en bewoners in de vergunningszone is dat ook gratis.

Kortom: de hele stadskern zou nog steeds voor iedereen bereikbaar zijn, gewoon niet altijd voor privéwagens via bepaalde routes op bepaalde tijdstippen.

Vijftien minutenstad

Het concept van de 'vijftien minutenstad' of '15-Minute City' wordt in dezelfde adem genoemd als de proef voor het nieuwe circulatieplan. De twee hebben nochtans niets met elkaar te maken.

Het idee van deze "vijftien minutenstad' is dat alle stadsinwoners hun dagelijkse voorzieningen en diensten kunnen bereiken met een wandeling of fietstocht van 15 minuten; denk aan een dokter, een voedingswinkel of een groene openbare ruimte.

De stad Oxford heeft wel al de intentie geuit om het concept te bestuderen, maar het staat eigenlijk los van het nieuwe circulatieplan.

(Stand van zaken: 12/12/2022)

Links

Facebook (gearchiveerd)

Oxfordshire Country Council beslissing verkeersfilters (gearchiveerd)

Artikel Oxford Mail (gearchiveerd)

Q&A over de verkeersfilter Oxford Stadsbestuur (gearchiveerd)

Over het concept '15-Minute City' (gearchiveerd)

Tweet Oxford City Council (gearchiveerd en gearchiveerde video)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.