Geen link met Balenciaga

Foto's tonen kledingstukken zonder echte mensenhuid

09.12.2022, 15:32 (CET)

Maakt het modemerk Balenciaga inderdaad gruwelijke creaties van mensenhuid? Die bewering verspreidt zich online, maar dat is onterecht. Menselijk leer hangt er niet in de winkel.

"Besef, dit zijn echte mensenhuiden," aldus een Facebookgebruiker over een verzameling foto’s waarop kleding van Balenciaga te zien zou zijn. "WTF is dat voor een monsterlijk merk" vraagt een ander zich af bij een zelfde foto met de naam van het merk eronder. Wat zit er achter deze bizarre creaties?

Beoordeling

De kledingstukken in de foto's zijn niet van Balenciaga. Ze zijn ook niet echt van mensenhuid gemaakt. De jas waar het logo van het merk overheen is gezet, is gemaakt door een special effects-artiest. Ook andere foto's in de collage zijn haar werk. Het overgebleven deel komt van de website 'Urban Outraged'. In geen van de gevallen wordt er echt mensenhuid gebruikt.

Feiten

De foto die in beide berichten voorkomt toont een jas van de achterkant, met de naam van modehuis Balenciaga er overheen. Het gaat alleen niet om zomaar een leren jas, hij lijkt te bestaan uit menselijke gezichten. Balenciaga wordt hier echter onterecht aan gekoppeld.

De jas is een creatie van Kayla Arena, een special effects-specialist die ook in de filmindustrie werkt. Zij plaatste de jas in 2015 al op haar Instagram. Ook de factcheckers van Snopes schreven er over. Arena gebruikt ook geen echte mensenhuid in haar creaties, maar latex en siliconen.

In de Facebookpost met meerdere foto’s zijn twee foto’s van deze zelfde jas te zien. Ook zit er een ander project van Arena bij: een paar sneakers.

Urban Outraged

De andere schoenen, jurk en jas die in de collage te zien zijn, komen van de website Urban Outraged. Hoewel het op het eerste gezicht zo lijkt, kun je de producten niet daadwerkelijk kopen. Je digitale winkelmandje leidt naar een pagina met het idee achter de website. Het wil mensen bewust maken dat het kopen van kleding met dierlijke materialen, zoals wol of leer, bijdraagt aan een 'barbarische industrie met gewelddadige praktijken die als wreed zouden worden beschouwd als ze op mensen werden toegepast'.

De website richt zich specifiek tegen de modeketen Urban Outfitters: "Hoewel Urban Outfitters geen mensen of dieren kidnappen en vermoorden voor hun producten, verkopen ze wel de huid van dieren die van leveranciers komen die de dieren exploiteren en doden".

De website is dus bedoeld als statement en om mensen aan het denken te zetten. De producten die erop staan zijn niet echt te koop en dus ook niet echt gemaakt van mensen.

Balenciaga

De laatste overgebleven foto toont een vermeende vertaling van de naam Balenciaga. Deutsche Presse-Agentur liet in een eerdere factcheck al zien dat die vertaling niet opgaat.

Balenciaga ligt al enkele weken onder vuur, en dat is waarschijnlijk de reden waarom nu vergezochte theorieën over het merk opduiken.

Op 16 november lanceerde Balenciaga een nieuwe campagne: Balenciaga Gift Shop. Onderdeel van deze campagne waren foto's van kinderen die handtassen droegen die leken op teddyberen die bdsm-atributen droegen. Een andere campagne van het merk bevatte foto's waarin wetteksten over kinderpornografie te zien waren. De controverse nam dergelijke proporties aan dat het bedrijf zich genoodzaakt zag zich te verontschuldigen in een statement

(Stand van zaken: 09/12/2022)

Links


Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Website Kayla Arena (gearchiveerd)

IMDB Kayla Arena (gearchiveerd)

Jas door Arena (gearchiveerd)

Factcheck Snopes (gearchiveerd)

Over materialen (gearchiveerd)

Schoenen door Arena (gearchiveerd)

Schoenen, jurk en jas Urban Outraged (hier, hier en hier gearchiveerd)

Filosofie achter website (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

Artikel New York Times (Gearchiveerd)

Statement Balenciaga (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.