Verzonnen speelgoed

Playmobilassortiment nog vrij van vastgelijmde activisten

08.12.2022, 13:54 (CET)

Een vikingschip, kinderboerderij of traumahelikopter. Speelgoed van Playmobil bestaat in alle soorten en maten. Maar horen ook vastgelijmde klimaatactivisten in dat rijtje?

Een Duitstalige doos Playmobil genaamd 'Klebe-Kids' wordt ook in Nederland online gedeeld. Op een weg zitten een paar poppetjes die zouden zijn vastgelijmd, met politie eromheen. De set zou met echte lijm komen, staat er op de verpakking. Het verwijst naar klimaatactivisten die zich regelmatig op openbare plekken vastlijmen om aandacht te vragen voor de menselijke impact op het klimaat.

Beoordeling

Dit bericht is nep. Playmobil bevestigt aan dpa dat zij deze set niet hebben uitgebracht.

Feiten

Hoewel de Facebookgebruiker wel om de set kan lachen, laten de reacties ook andere meningen zien: 'mafkezen' en 'Laat kinderen toch kind zijn, deze wereld is gek,' is er te lezen.

De verontwaardiging is echter onterecht. De doos zal niet onder een kerstboom te vinden zijn deze december, want Playmobil verkoopt het niet. Het is nergens op hun website te vinden. Een woordvoerder van de speelgoedfabrikant bevestigt desgevraagd aan Deutsche Presse-Agentur dat zij deze uitgave niet hebben gemaakt. "Het is satire," schrijft hij.

De afgebeelde scène is een knap gefotoshopt samenraapsel van bestaande Playmobil. De twee politieagenten en de politieauto zijn hier terug te vinden. De groene auto zit ook los in het assortiment.

Een aanwijzing dat Playmobil niet echt vastgelijmde klimaatactivisten aan het assortiment toevoegden, is te vinden op de gefotoshopte doos. Daarop staat het nummer 6878. Iedere Playmobilset heeft een uniek serienummer. Dit nummer hoort eigenlijk bij de set 'politiewegversperring'. Deze is op de Nederlandse Playmobilwebsite niet te krijgen, maar wel op de Duitse pagina.

(Stand van zaken: 08/12/2022)

Links


Facebookpost (gearchiveerd)

Over vastgelijmde klimaatactivisten (gearchiveerd)

Playmobil (gearchiveerd)

Playmobil politie (gearchiveerd)

Playmobil groene auto (gearchiveerd)

Set 6878 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.