Zwitsers vastgoed

Beschuldigingen tegen Oekraïners gebaseerd op vervalsingen

25.11.2022, 16:35 (CET)

Van over de hele wereld gaat financiële en militaire steun richting Oekraïne. Maar het geld zou eigenlijk in dure huizen in Zwitserland worden gestoken. Dat wordt althans beweerd op Amerikaanse tv.

De aantijgingen in het Amerikaanse programma worden ook in Nederland overgenomen. De 50 miljard dollar aan steun die de Verenigde Staten hebben toegezegd, zou eigenlijk door Oekraïense functionarissen worden gebruikt om onroerend goed in Zwitserland te kopen. De vrouw die de claims maakt, Candace Owens, geeft hier geen bronnen voor.

Beoordeling

Er is geen bewijs dat Oekraïense functionarissen bedragen uit de Amerikaanse oorlogssteun gebruiken om panden in Zwitserland te kopen. De claim lijkt gebaseerd op een ouder gerucht, wat voortkwam uit een vervalst document.

Feiten

Het fragment in kwestie werd op 10 november 2022 online geplaatst door de zender Fox News. De opiniemaakster Candace Owens was te gast in het populaire programma Tucker Carlson Tonight. De samenvatting onder het fragment leest op de website van Fox News: "... Candace Owens beweert dat 50 miljard dollar die door de VS aan Oekraïne is gegeven is uitgegeven aan vastgoed in Zwitserland".

De video heeft betrekking op de steun die de VS aan Oekraïne heeft gegeven. De teller daarvoor stond volgens het Kiel Instituut voor Wereldeconomie in oktober op meer dan 52 miljard dollar. De VS is daarmee veruit het land wat het meest financiële steun biedt aan Oekraïne.

Dit bedrag gaat om een combinatie van humanitaire, financiële en militaire steun. Dit wordt dus niet allemaal in de vorm van geld uitgekeerd, maar ook als militaire of humanitaire goederen. De specifiek financiële steun bedraagt 15,2 miljard dollar.

Volgens Owens is het "honderd procent waar" dat Oekraïense functionarissen nu vastgoed opkopen wat door Russen leeg is achtergelaten in Zwitserland. Ze geeft daarentegen geen enkel bewijs voor haar serieuze aantijgingen.

Vervalst document

Beschuldigingen van vermeenden aankopen van onroerend goed door Oekraïense functionarisen in Zwiterland zijn niet nieuw. Het is gebaseerd op vervalste documenten. Dat achterhaalde de Zwitserse krant Berner Oberländer al in juni van dit jaar. Het lijkt er dus op dat ook Owens zich op dit onjuiste verhaal baseert.

Vermeende uittreksels van een kadaster van het gebied Oberland, in het kanton Bern, gingen in juni online rond, ook in Nederland. Zij zijn de oorsprong van de desinformatie. Ze tonen drie panden in de gemeente Saanen. De Oekraïense politici Dmytro Rasumkov, Lyudmyla Denisova en Alexander Danilyuk zouden deze panden hebben gekocht voor ongeveer negen miljoen Zwitserse frank per huis.

Deze uittreksels blijken echter vervalst. Dat bevestigde de kadasterbeheerder voor de grond van Oberland, Adrian Mühlematter, desgevraagd aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). De woningnummers uit het kadaster komen niet overeen met de adressen in de vervalste documenten.

Er zitten bovendien vormfouten in, zoals ontbrekende cijfers in de eigendomsidentificatienummers. Ook is het opgegeven 'Dienststelle'-nummer, wat de afdeling binnen de organisatie aangeeft, al jaren buiten gebruik.

Owens is geen onbekende

Candace Owens is een opiniemaker en een veelgeziene gast in het programma van Tucker Carlson. Ze geeft commentaar op een breed scala aan onderwerpen: van politiek en economie tot gezondheidszorg. Daar zitten echter regelmatig onjuiste beweringen tussen. Voor de factcheckers van Politifact is ze geen onbekende, en ook bij dpa verscheen ze al eerder in een factcheck.

Links


Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Fragment Fox News (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Ukraine Support Tracker (gearchiveerd)

Artikel Berner Oberländer (gearchiveerd)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Over kadasterbeheerder (gearchiveerd)

Candace Owens bij Politifact (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

Duitstalige dpa-factcheck

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.