België niet alleen

Europese Unie gaat 18 miljard euro in Oekraïne investeren

25.11.2022, 10:55 (CET)

Dat België Oekraïne steunt in de oorlog met Rusland is geen geheim. Maar is het land zo vrijgevig dat het maar eventjes achttien miljard dollar schenkt aan Oekraïne? Nou, nee.

Een bewerkte video van Zelensky die geld telt, wordt door een Nederlandse Facebookgebruiker gedeeld met het bijschrift dat België achttien miljard dollar aan Oekraïne heeft beloofd. Dat lijkt bijzonder veel te zijn voor één land. Klopt dit wel?

Beoordeling

België heeft geen achttien miljard dollar beloofd aan Oekraïne. De Europese Unie heeft wel achttien miljard euro beloofd aan het land. 

Feiten

Een zoektocht op Google naar het bedrag en Oekraïne leert meteen waar de verwarring is ontstaan. Niet België, maar de Europese Unie heeft zo'n bedrag in euro beloofd. In de Facebookvideo wordt het dollarteken $ en niet het euroteken € gebruikt. 18 miljard dollar komt op het moment van schrijven overeen met 17,287,648,808.00 euro. Elke maand van 2023 zal Oekraïne van de EU 1,5 miljard euro krijgen om het land draaiende te houden tijdens de oorlog met Rusland. 

Als België daadwerkelijk achttien miljard dollar aan Oekraïne zou geven, zou dit over drie procent van het bruto binnenlands product van België gaan. Op 3 oktober - voor de beslissing over de achttien miljard - heeft België een bedrag ter waarde van 0,04 procent van het bbp in bilaterale steun aan Oekraïne beloofd, zo'n 240 miljoen. Maar via de steun van de EU belooft België ook nog 0,11 procent van zijn bbp.

De EU had op 3 oktober al 29,2 miljard euro aan steun gegeven of beloofd. De VS is in absolute cijfers koploper met 52,3 miljard euro. Uitgedrukt als aandeel van het bbp leidt Letland de dans met ongeveer één procent van zijn bbp aan steun. 

De video

De video werd op 19 november op Facebook gezet, zo'n maand na de beslissing van de EU. Een versie van de video met dezelfde fout in het bijschrift stond al minstens op 11 november op TikTok, maar is ondertussen verwijderd.

De video van Zelensky die geld telt is overigens ook niet gemaakt naar aanleiding van het nieuws over de 18 miljard euro van de EU. Die werd al op 24 augustus online gezet door het Instagramaccount "@johnhackerla", die videobeelden bewerkt om eerder conservatieve memes te maken. Het hoofd van Zelensky werd door hem geplakt op een video van de rapper 'Lil Baby' die geld telt.

(Stand van zaken: 24.11.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Artikel Reuters (gearchiveerd)

Currency converter (gearchiveerd)

Bbp België (gearchiveerd)

Steun aan Oekraïne in euro (gearchiveerd)

Steun aan Oekraïne in procent van bbp (gearchiveerd)

TikTokvideo (gearchiveerd)

Instagrampost (gearchiveerd)

Video Lil Baby (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.