Foute context

Rellen in Barcelona dateren uit 2020

25.11.2022, 12:22 (CET)

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar begeleidt door onware woorden kunnen beelden een foute betekenis krijgen. Zo zijn beelden van rellen minder recent dan de beschrijving doet uitschijnen.

Gebruikers op Facebook delen een video van plunderingen in een Decathlonfiliaal in Barcelona. De plunderaars zouden "migranten uit Afrika" zijn die gefilmd werden op Black Friday. Volgens andere zou de video zich op 10 november 2022 afspelen. De beelden blijken echter niet zo recent en over de identiteit van de plunderaars is weinig geweten. 

Beoordeling

De beelden van de plunderingen in Barcelona zijn niet recent. Ze dateren van oktober 2020. 

Feiten

Dat de video alvast niet gemaakt is op Black Friday kan makkelijk gecontroleerd worden. De Facebookpost die dat beweert dateert namelijk van vier dagen voor Black Friday 2022, dat pas op 25 november plaatsvindt. En ook 10 november 2022 is een slechte datering. Een zoektocht naar de beelden levert snel versies op die heel wat ouder zijn dan 10 november 2022 zijn. 

Het gaat dan ook helemaal niet om recente beelden. Wat wel klopt is dat de video in Barcelona is opgenomen. Het gaat om het filiaal van de sportketen Decathlon, gelegen aan de Plaça Vila de Madrid. Meerdere Spaanse nieuwssites (hier, hier en hier) delen de video en berichtten over rellen en plunderingen op 30 oktober in Barcelona.

Een protest tegen coronamaatregelen ontaardde toen volledig, met meerdere gewonden en vernieling tot gevolg. De politie legde de schuld voor de rellen bij extreemrechtse groeperingen die het protest infiltreerden. 12 mensen zouden zijn gearresteerd. Voor de plunderingen in de Decathlon lijkt er één iemand te zijn gearresteerd. Over het merendeel van de plunderaars en hun achtergrond is dus niets bekend.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft de Catalaanse politie gecontacteerd met een vraag naar arrestaties in verband met de plunderingen in 2020. Op het moment van schrijven had dpa nog geen antwoord ontvangen. 

(Stand van zaken: 24.11.2022)

Links

Facebookpost I en II (gearchiveerd hier en hier)

Gearchiveerde video

Black Friday (gearchiveerd)

Twitterbericht (gearchiveerd)

Locatie Decathlon (gearchiveerd)

Artikels over de rellen III, III, IV, V, VI (gearchiveerd hier, hier, hier, hier, hier en hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.