WK voetbal

'Fanhansa'-vliegtuig mag gewoon landen in Qatar

23.11.2022, 18:18 (CET)

WK-gastland Qatar staat niet bepaald bekend om haar tolerantie. Maar werd het speciale statementvliegtuig van het Duitse elftal ook nog geweerd? Dat zit toch wat anders.

De regering van Qatar zou het speciale 'Fanhansa'-vliegtuig van maatschappij Lufthansa volgens sommige berichten zien als 'LHBT-propaganda'. Daarom zou de toegang aan het Duitse team geweigerd zijn, toen zij met dit vliegtuig naar het WK wilden. Homoseksualiteit is tenslotte verboden in het streng islamitische land. Dat gerucht verspreidt zich tenminste op sociale media. De veronderstelde oplossing: landen in Oman en vanaf daar met een ander vliegtuig naar Qatar.  

Beoordeling

Dit verhaal klopt niet. Het speciale Lufthansa-vliegtuig met 'Diversity Wins' op de zijkant is al meerdere keren geland in Qatar. Het vliegtuig wordt dus gewoon toegelaten in de oliestaat. Het klopt wel dat het vliegtuig het Duitse elftal alleen naar Oman bracht. Zij hadden hier eerst nog een oefenwedstrijd voor de start van het WK.

Feiten

Het Duitse nationale team vloog op 14 november naar Oman voor een laatste voorbereidingswedstrijd tegen het nationale team van Oman op 16 november. Zij vlogen daar naartoe met een speciaal ontworpen Lufthansa-vliegtuig, maakte de luchtvaartmaatschappij bekend in een persbericht op 13 november. Het team zou het vliegtuig wel gewoon delen met andere passagiers. Het vliegtuig werd namelijk ingezet als lijnvlucht en vloog via Muscat (Oman) naar Dubai.

Op het vliegtuig staat de tekst 'Diversity Wins' en 'Fanhansa'. Ook is er een rij personen van verschillende genders en afkomsten opgeschilderd. Er staat geen slogan op de romp die de term LHBT gebruikt, zoals online wordt beweerd. Dat zou volgens de geruchten de reden zijn dat de voetballers niet met dit vliegtuig naar Qatar mochten vliegen.

Dat is alleen niet hoe de vork in de steel zit. In een nieuwsbericht liet de Duitse voetbalbond DFB op 14 november weten dat de geplande reis met het vliegtuig naar Oman zou gaan voor de oefenwedstrijd. Omdat het om een reguliere lijnvlucht ging, vloog het vliegtuig daarna zoals gepland door naar Dubai en daarna terug naar Frankfurt.

Het speciale vliegtuig zou een paar dagen later niet opnieuw naar Oman vliegen om de voetballers naar Qatar te brengen. "Een doorvlucht met Lufthansa zou lege vluchten betekenen van Duitsland naar Muscat en terug vanuit Doha," schrijft de DFB. Uit 'duurzaamheidsoverwegingen' is daarom besloten om het elftal met een regionale luchtvaartmaatschappij van Oman naar Qatar te vliegen, aldus de bond.

Speciaal vliegtuig zonder problemen naar Qatar

Het 'Fanhansa'-vliegtuig heeft de registratiecode D-AIKQ. Met die gegevens is gemakkelijk op te zoeken dat het vliegtuig de afgelopen weken wel degelijk de wielen aan de grond heeft gezet in Qatar.

De website Flightradar24 laat alle recente vluchten van dit toestel zien. Het vloog op 16, 18 en 19 november vanuit Frankfurt naar Doha, Qatar. Ook op 23 november staat een avondvlucht gepland. Een woordvoerder van Lufthansa laat aan Deutsche Presse-Agentur weten dat hierbij geen problemen waren.

Doha maakt normaal gesproken geen deel uit van het normale vluchtschema van Lufthansa. Volgens de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zijn er in totaal 18 extra vluchten voor voetbalfans naar de oliestaat gepland vanwege het WK voetbal. Sommige supporters zullen zeker door de 'Fanhansa' naar Qatar worden gebracht. Er kunnen echter ook andere vliegtuigen worden gebruikt, bijvoorbeeld als het vliegtuig met de speciale opdruk op dat moment elders in de wereld moet vliegen.

(Stand van zaken: 23/11/2022)

Links


Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

Telegrampost (gearchiveerd)

Over wedstrijd Duitsland - Oman (gearchiveerd)

Persbericht Lufthansa (gearchiveerd)

Nieuwsbericht DFB (gearchiveerd)

Flightradar24 voor D-AIKQ (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.