Antisemitische stereotypen

Rabbi Finkelstein is verzonnen, zijn uitleg ook

17.11.2022, 17:23 (CET)

Iemand met kwaadaardige plannen probeert die geheim te houden toch? Niet bij een rabbijn wiens interview over complotten de ronde doet. Zijn uitleg is echter te karikaturaal om geloofwaardig te zijn.

Een interview met zekere rabbijn Abe Finkelstein, waarin wordt onthuld hoe Joden de wereld zouden beheersen, is door een Facebookgebruiker geknipt en gemonteerd in meerdere video's (hier, hier, hier, hier, hier en hier), die vlot gedeeld worden (hier en hier). Het interview van de vroege jaren 2000 is echter al vaak ontmaskerd als een fabricatie van een bekende Amerikaanse antisemiet. 

Beoordeling

Het interview is nep en heeft enkel als doel om antisemitische stereotypen te bevestigen. De man achter het interview is een gekende antisemiet wiens doel is om haat tegenover Joden aan te wakkeren. 

Feiten

In de video's zijn flarden van een radiointerview te horen met een zekere rabbijn Abe Finkelstein. De gastheer van het interview is James Wickstrom. Wickstrom was een notoire Amerikaanse racist en antisemiet. Het interview is al redelijk oud, minstens van voor 18 juli 2007, en staat volledig uitgeschreven op het Internet Archive.  

Het interview bestaat grotendeels uit Wickstrom die Finkelstein antisemitische complottheorieën voorlegt en de vermeende rabbijn die deze bevestigt of er nog een schepje bovenop doet. Zo gaat het onder andere over compleet verzonnen complotten die al vaker zijn ontkracht. Bijvoorbeeld rond kindoffers, kannibalisme bij McDonalds, de aanslagen van elf september en andere antisemitische verzinsels. 

De uitleg van de zogenaamde rabbijn speelt net te perfect in op de vooroordelen die antisemieten hebben over Joodse mensen. De reden daarvoor is dat rabbijn Abe Finkelstein niet bestaat en een verzinsel is van James Wickstrom om zijn theorieën legitimiteit te geven. Hoe de rabbijn spreekt, Jiddische woorden als 'oy vey' die hij foutief positief gebruikt, komen goed overeen met typische vooroordelen over Joden.  

Online zoekresultaten naar deze rabbijn leveren enkel verwijzingen op naar dit interview. In de op Facebook gedeelde video is op 0:30, wanneer de rabbijn aangekondigd wordt, een foto te zien van een man die bijzonder vaak gedeeld wordt bij het interview als zijnde een foto van Finkelstein. Dit is echter Kenneth Feinberg, een advocaat.

Verdachte blog

De enige andere bron online, buiten het interview, die over de rabbijn Finkelstein bericht alsof hij echt bestaat, is een blog uit 2006. Deze blog heeft maar drie posts. In een post viert deze blog, die ook doortrokken is van antisemitische stereotypen, dat Finkelstein na het interview erin geslaagd zou zijn om James Wickstrom contractueel te misleiden. 

De schrijver van de blog, een zekere Aaron Cohen, zou advocaat geweest zijn bij een onbestaand advocatenkantoor. Hij beweert ook lid te zijn van de verzonnen organisaties Jewish Endowment for World Dominance (JEWD), The American Pie Center for International Art Student Exchange en American Mothers for Torture.

Cohen zegt te werken voor Plymouth Rock Institute of Research, een organisatie wiens medewerkers nogal erg lijken op Hilary Duff, een oud-burgemeester van Portland, een massamoordenaar en een miljardair. De foto bij Aaron Cohen is weer dezelfde foto van Kenneth Feinberg. De blog is dus volstrekt niet authentiek en lijkt een manier om het interview van enige legitimiteit te voorzien. 

Antisemitisme online

Een antisemitische parodie uit de vroege jaren 2000 van een notoire racist misleidt zoveel jaren later dus nog steeds mensen. Antisemitische denkbeelden hielden dan ook niet op met bestaan na 1945. Met de opkomst van het internet en sociale media verspreiden ze zich snel, dat is ook in Nederland het geval. Discriminatie op basis van religie of etniciteit, zoals antisemitisme, is in Nederland echter wel strafbaar.

(Stand van zaken: 17.11.2022)

Links

Gearchiveerde video I, II, III, IV, V en VI

Facebookposts I, II, III, IV, V en VI (gearchiveerd hier, hier, hier, hier, hier en hier)

Gedeeld op Facebook hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

James Wickstrom (gearchiveerd)

Media Mouse Archive (gearchiveerd)

Transcript interview

Factcheck Lead Stories, Myth Detector en Mimikama (gearchiveerd hier, hier en hier)

Over complottheorieën 9/11 (gearchiveerd)

Oy Vey (gearchiveerd)

Voorbeeld Finkelstein I, II en III (gearchiveerd hier en hier)

Kenneth Feinberg (gearchiveerd)

The Cohen Report (gearchiveerd)

Onbestaand advocatenkantoor (gearchiveerd)

Medewerkers PRIR (gearchiveerd)

Hilary Duff, Vera Katz, Baruch Goldstein en Shari Arison (gearchiveerd hier, hier en hier)

Over antisemitisme (gearchiveerd)

Online antisemitisme Nederland (gearchiveerd)

Antisemitisme strafbaar (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.