Week vol toppen in Azië

Foto van Klaus Schwab met Jacinda Ardern genomen in Cambodja

17.11.2022, 10:48 (CET)

Een opeenstapeling van belangrijke bijeenkomsten in Aziatische landen zorgt voor verwarring online, want: wie is waar aanwezig en in welke hoedanigheid?

Deze foto zou laten zien dat Klaus Schwab aanwezig is bij de G20-top op Bali deze week, een bijeenkomst van de politieke leiders van de grootste economieën. "Van welk land is hij de wereldleider?", vraagt deze Facebookgebruiker zich verontwaardigd af. Wat blijkt? De foto werd niet tijdens de G20 genomen.

Beoordeling

De foto toont Klaus Schwab voor het galadiner van de AESAN-top in Cambodja, wat plaatsvond van 11 tot en met 13 november. Schwab was enkele dagen later wel op Bali. Hij gaf een toespraak op de B20, een zakelijke bijeenkomst die onderdeel is van de G20. Dit betekent alleen niet dat hij aan de G20 deelnam.

Feiten

Op de foto zien we Klaus Schwab in een kleurige blouse, zijn vrouw Hilde Schwab en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. De foto werd genomen tijdens het galadiner in Phnom Penh van de "ASEAN-summit": een bijeenkomst georganiseerd door de ASEAN-lidstaten, met dit jaar Cambodja als gastland. In deze video is de ontvangstceremonie van het gala te zien, in minuut 17:17 wordt Schwab verwelkomd. Onder andere Joe Biden en Charles Michel waren er ook.

De ASEAN is een economisch samenwerkingsverband van verschillende Aziatische staten. Op de top, die plaatsvond van 10 tot en met 13 november, kwamen deze landen en partijen die economisch belang hebben in de regio samen.

G20 en B20

Deze ASEAN-top viel een beetje in de schaduw van de grotere G20-top op Bali, Indonesië, van 15 en 16 november. De G20 is een internationaal forum, bestaande uit de negentien grootste internationale economieën en de Europese Unie. Tijdens G20-bijeenkomsten vergaderen de leiders van deze landen over economische thema's. Ook een aantal financiële instellingen zijn hier aanwezig, zoals de Wereldbank of het Internationaal Monetair Fonds.

Onderdeel van G20-bijeenkomsten, is de B20: de "Business 20". Dit is een forum voor de internationale zakelijke gemeenschap. Deze B20 werd op 13 en 14 november gehouden op Bali (twee dagen voor de G20-bijeenkomst). Het heeft als taak beleidsadvies te formuleren over bepaalde thema's voor de G20-top die daarna gehouden wordt. Deze adviezen worden tijdens de B20-top overgedragen aan het gastland, in dit geval Indonesië. Het gaat hierbij dus enkel om adviezen, dit is niet bindend.

Als hoofd van het World Economic Forum (WEF) hield Klaus Schwab een toespraak op 14 november tijdens deze B20-bijeenkomst. Naast hem spraken ook andere economische grootgewichten, zoals Elon Musk en Alan Jope, de CEO van Unilever.

Andere foto van Schwab met wereldleiders

De B20 en G20 zijn wel nauw met elkaar verbonden. Naast de officiële besprekingen tussen wereldleiders tijdens de G20 was er dus ook informeel contact tussen de deelnemers van de B20- en G20-top, zoals deze foto laat zien.

Op de foto zien we de voorzitter van de FIFA Giovanni Infantino, de Canadese premier Justin Trudeau, de Britse premier Sunak en Klaus Schwab tijdens het avondprogramma. Dit betekent niet dat Schwab of Infantino deelnamen aan de officiële G20-besprekingen overdag. Premier Ardern van Nieuw-Zeeland, die te zien was met Schwab op de ASEAN-bijeenkomst, was overigens niet op Bali aanwezig: Nieuw-Zeeland is namelijk geen lid van de G20.

(Stand van zaken: 16.11.2022)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Foto galadiner ASEAN (gearchiveerd)

ASEAN-summit (gearchiveerd)

Lidstaten ASEAN (gearchiveerd)

Video ontvangst (gearchiveerd)

G20 15 & 16 november (gearchiveerd)

Wat is de G20? (gearchiveerd)

Wereldbank (gearchiveerd)

Wat is de B20? (gearchiveerd)

Toespraak Schwab B20 (gearchiveerd)

Andere sprekers tijdens B20 (gearchiveerd)

Foto avondprogramma G20 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.