Tweets blijken nep

Vooral pinguïns op Antarctica - en een crypto-directeur

15.11.2022, 21:38 (CET), laatst geüpdate: 21.11.2022, 15:01 (CET)

Waarom zouden wereldleiders tweeten over hun geheime en schimmige bijeenkomst op Antarctica? Antwoord: ze gingen niet. Er was geen bijeenkomst. Ook geen tweets. Alleen pinguïns.

Een groep wereldleiders zou elkaar in december 2021 hebben ontmoet tijdens een geheime bijeenkomst op Antarctica. Dit gerucht wordt verspreid op Facebook, waar deze post circuleert. De post toont screenshots van tweets van onder andere President van de ECB Christine Lagarde en voorzitter van het WEF Klaus Schwab, die zeggen dat ze naar Antarctica gaan. Zijn deze tweets wel echt en gingen deze mensen naar Antarctica?

Beoordeling

De bewering is onwaar. De bewering berust geheel op vier tweets, die staan afgedrukt in twee artikelen vol met onbewezen complottheorieën over buitenaards leven en satanistische rituelen. De tweets zijn niet terug te vinden in gearchiveerde versies van de Twitterprofielen van de mensen die ze getweet zouden hebben. Lagardes openbare agenda toont dat ze het grootste gedeelte van december in Brussel en Frankfurt was.

Feiten

De afbeeldingen van de tweets zijn afkomstig uit dit artikel uit december 2021 van de Britse complotwebsite The Void. Zo niet, dan komen ze uit dit iets later verschenen artikel van de al even journalistiek laakbare website ExoPolitics.org. Op die tweede website werden de screenshots ook aangetroffen door de factcheckers van Lead Stories.

In het eerste artikel wordt gespeculeerd dat de "elites" naar Antarctica waren geroepen door de duivel om het ene of andere ritueel uit te voeren. De schrijver van het tweede artikel heeft uit "buitenaardse bronnen" vernomen dat "de cabal" naar Antarctica was geroepen om buitenaardse wezens te ontmoeten. In beide artikelen bestaat het flinterdunne bewijsmateriaal uit de vier tweets, die nu weer op Facebook opduiken.

Het gaat om tweets - die vrijwel zeker nooit echt zijn geplaatst - van President van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde, oprichter en voorzitter van het World Economic Forum (WEF) Klaus Schwab en respectievelijk de directeur (Brad Garlinghouse) en het hoofd technologie (David Schwartz) van Ripple, een bedrijf dat zich bezighoudt met crypto-betalingssystemen.

De tweets

Mevrouw Lagarde zou op 13 juli 2021 getweet hebben: "Belangrijke vergadering in Antarctica in december." Via het Internet Archive, kunnen gearchiveerde versies van allerlei webpagina’s, inclusief Twitterprofielen, worden bekeken. Daar is een gearchiveerde versie van Lagarde’s profiel te vinden van 1 augustus 2021. Wie naar beneden scrolt, zal zien dat de tweet over Antarctica niet tussen haar tweets van 13 juli staat.

Het zou kunnen dat Lagarde de tweet binnen twee weken heeft verwijderd. Aannemelijker is dat zij de tweet nooit heeft geplaatst. Op de website van de ECB is namelijk haar agenda te vinden voor december 2021. Te zien is dat zij zich voornamelijk in Brussel en Frankfurt ophield die maand, en niet op Antarctica.

Een woordvoerder van de ECB laat aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) weten: "Wij kunnen bevestigen dat de tweet nep is en dat dat mevrouw Lagarde niet op Antarctica is geweest in December 2021."

Dezelfde controle kan worden uitgevoerd op het Twitterprofiel van Klaus Schwab. Hij zou op 30 november 2021 getweet hebben dat zijn volgende bestemming Antarctica zou zijn. Een versie van zijn profiel, gearchiveerd op 17 december, toont zijn tweets uit november, maar daartussen is niets over Antarctica te vinden.

Een woordvoerder van het WEF reageerde kort maar krachtig op vragen van dpa over de tweet die Schwab geplaatst zou hebben: "Dit is inderdaad nep."

Brad Garlinghouse, de directeur van Ripple, zou op 30 november 2021 hebben getweet "ik ben blij dat ik een parka heb ingepakt voor de reis die ik ga maken. Knipoog knipoog." Een parka is een warme jas met een capuchon, oorspronkelijk gedragen door Inuitvolkeren in zeer koude streken. Toch toont een op 17 december gearchiveerde versie van zijn Twitterprofiel van alles, behalve deze tweet.

David Schwartz houdt van pinguïns

Alle desinformatie bevat een kleine kern van waarheid, zodat de onoplettende Facebookscroller er misschien wel intrapt. David Schwartz, het hoofd technologie van Ripple, blijkt in december 2021 daadwerkelijk in de buurt van Antarctica te zijn geweest.

Het lijkt er echter meer op dat hij op vakantie was, dan dat hij een geheime ontmoeting met buitenaardse wezens bezocht. Op een gearchiveerde versie van zijn Twitterprofiel van 16 december 2021, zien we allerlei leuke foto’s van pinguïns op ijsschotsen in de Weddelzee bij Antarctica. Buitenaardse wezens zijn echter nergens te bekennen.

Volgens de afbeelding in de artikelen zou hij op 1 december 2021 hebben getweet: "Net aangekomen in Antarctica. Dit zal alles veranderen. Alles." Op een gearchiveerde versie van zijn profiel van 2 december 2021 is die tweet echter niet te zien. De tweet lijkt dus, net als de andere tweets uit de artikelen, een trucage.

Geen no-fly zone

Overigens wordt in de Facebookpost ook geschreven dat er boven Antarctica een no-fly zone zou gelden. Dit klopt niet. Het is niet verboden naar of over Antarctica te vliegen. Het wordt alleen zeer zelden gedaan, vanwege gevaar, gebrek aan noodzaak en vele andere redenen, hier en hier opgesomd.

Disclaimer: De reacties van de woordvoerders van de ECB en het WEF kwamen pas na de oorspronkelijke publicatie van dit artikel binnen en zijn daarom later toegevoegd.

(Stand van zaken: 15/11/2022 geactualiseerd 21/11/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel The Void (gearchiveerd)

The Void (gearchiveerd)

Artikel ExoPolitics (gearchiveerd)

ExoPolitics (gearchiveerd)

Factcheck Lead Stories (gearchiveerd)

Christine Lagarde (gearchiveerd)

Klaus Schwab (gearchiveerd)

Ripple (gearchiveerd)

Internet Archive (gearchiveerd)

Lagarde Twitter (gearchiveerd)

Lagarde agenda (gearchiveerd)

Schwab Twitter (gearchiveerd)

Brad Garlinghouse (gearchiveerd)

Garlinghouse Twitter (gearchiveerd)

Parka (gearchiveerd)

David Schwartz (gearchiveerd)

Schwartz Twitter (gearchiveerde versie 16 dec., gearchiveerde versie 2 dec.)

SSA (gearchiveerd)

EF (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.