Ontbrekende context

Politie verwijderde aanhangwagen bij demonstratie op de Dam

15.11.2022, 15:50 (CET)

Blijkt de politie nu ook fan van complotdenker David Icke? Foto's die dit suggereren doen sommigen lachen, maar brengen anderen in verwarring. Wat is er werkelijk gebeurd?

Na de demonstratie op de Dam van afgelopen 6 november, waar voorstanders van de Britse complotdenker David Icke samenkwamen, circuleren enkele foto's online. De politie zou rondrijden met een installatie waarop het gedachtegoed achter de demonstratie gepredikt wordt. Op sociale media is verwarring ontstaan over de foto's: zijn ze nou echt of gefotoshopt? Sommigen zien de grap in van de suggestie die de foto wekt, anderen reageren: "Is het echt waar, wat ik zie?? Dat geeft wel wat meer hoop". Tijd om een antwoord te vinden op de vraag wat we de politie hier zien doen.

Beoordeling

De politie reed niet doelmatig rond met de installatie op de aanhangwagen om het gedachtegoed van Icke en de demonstranten verder te verspreiden. Ze had de aanhangwagen in beslag genomen, en bracht deze naar een andere locatie.

Feiten

Afgelopen 6 november was het de bedoeling dat de omstreden complotdenker David Icke een toespraak zou houden tijdens een demonstratie op de Dam. Deze demonstratie werd op 4 november geannuleerd, omdat het kabinet - op advies van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)- Icke de toegang tot Nederland weigerde. De vrees dat de demonstratie uit de hand zou lopen was te groot. Er waren meerdere tegendemonstraties aangekondigd.

Op eigen houtje verzamelde zich op 6 november toch honderden demonstranten op de Dam om "koffie te drinken". Op het plein stond, naast een frituurkraam en tractor, een aanhangwagen met electrische schermen waarop leuzes van de demonstranten en het gedachtegoed van David Icke werden getoond. Deze facebookgebruiker heeft de verschillende boodschappen gedocumenteerd, zoals hier, hier en hier te zien is.

Toen een groep demonstranten een fragment van David Icke wilde afspelen op de installatie, verhinderde de politie dat volgens NOS-verslaggever Hasan Co┼čkun. Een woordvoerder van de politie Amsterdam bevestigt dit aan Deutsche Presse-Agentur (dpa): "De installatie werd in beslag genomen. In dit geval omdat het om een uitzonderlijke situatie ging: het gebeurt niet vaak dat iemand om zijn uitspraken de toegang aan Nederland wordt ontzegt." Het was ook niet de bedoeling dat Icke virtueel zou spreken.

De politie nam de aanhangwagen dus in beslag en voerde deze van de Dam richting het Centraal Station weg. Hiervan zijn de foto's gemaakt die op internet circuleren. Deze foto werd op de hoek voor de Bijenkorf gemaakt en deze foto zo'n 500 meter verderop voor Hotel Neutraal op het Damrak. Tijdens het rijden bleef de installatie aan, zoals de foto's laten zien, waardoor de verschillende demonstratie-teksten verder werden afgespeeld.

Het is dus niet zo dat de politie een rondje door de stad reed om de boodschap van Icke en de demonstranten verder te verspreiden. "Vanuit zichzelf rijdt de politie ├╝berhaupt nooit met aanhangwagens rond", benadrukt de woordvoerder van de politie.

(Stand van zaken: 15.11.2022)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Wie is David Icke (gearchiveerd)

Annulering demonstratie (gearchiveerd)

Weigering toegang David Icke (gearchiveerd)

"Koffie drinken" op de Dam (gearchiveerd)

Fotocollage demonstratie (gearchiveerd)

Foto's installatie I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Politie verhindert afspelen fragment (gearchiveerd)

Locatie: hoek Bijenkorf (gearchiveerd)

Locatie: hotel Neutraal, Damrak (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.