Video uit 2019
Peruaanse autoriteiten ontmantelden illegale radiomast
7.11.2022, 15:23 (CET), laatst geüpdate: 7.11.2022, 15:50 (CET)
De bevolking van Miraflores, in Peru, zou de overheid hebben gedwongen om 5G-masten te verwijderen omdat zij gezondheidsklachten hadden. Dat is tenminste wat online wordt beweerd bij een video van deze zogezegde ontmanteling. Bijkomend voordeel: het verwijderen van de antennes zou ook op wonderbaarlijke wijze alle coronasymptomen hebben doen verdwijnen. Dat is niets meer dan een fabeltje.
Beoordeling
De video is van voor de coronapandemie. Er werd in november 2019 één antenne voor radio- en telefoonsignaal verwijderd in Miraflores. Het bedrijf dat de mast had geplaatst, bleek helemaal geen vergunning te hebben. Het gaat ook niet om een 5G-mast.
Feiten
De context rondom het ontmantelen van deze zendmast is gemakkelijk online te vinden door te googlen op de vernoemde plaatsnaam en het Spaanse woord ‘Antena’ (antenne). Dit leidt naar een YouTubevideo van 30 november 2019, van een Peruaanse nieuwsorganisatie.
Deze video bevat de exacte beelden die ook online met een onjuiste claim rondgaan. In de titel staat: “Miraflores: Gemeente ontmantelde een antenne die illegaal voor een park was geplaatst”. In de beschrijving staat ook een link naar een artikel met meer informatie.
De antenne was geplaatst op de kruising van de Avenida Ricardo Palma en de Avenida Roca y Boloña in de gemeente Miraflores. De antenne stond hier. Het huis met de geronde kartels in de gevel (in de Facebookvideo zichtbaar op 0.03) is duidelijk te zien in Google Street View. Veel andere omliggende gebouwen zijn tussen die Street View-opnames uit 2013 en de video uit 2019 wel veranderd.
De zendmast – met bladeren aan de bovenkant om een boom te imiteren – werd zonder toestemming geïnstalleerd en zorgde voor veel verontwaardiging bij omwonenden. Daarom werd deze in november 2019 verwijderd, schrijft de gemeente in een verklaring. De gemeente spreekt nergens van een 5G-mast, maar alleen van een radiozendantenne. Het verwijderen van de mast kon dus ook niet "opeens coronasymptomen laten verdwijnen". Dit virus werd namelijk pas in december 2019 in China ontdekt.
5G in Peru
In 2019 waren er geen 5G-masten in Peru. Dat benadrukte het ministerie van Transport en Communicatie in een artikel uit 2020 over complottheorieën rondom zulke masten. Een 5G-netwerk stond volgens het ministerie gepland voor 2021 of begin 2022. Inmiddels bieden verschillende providers 5G aan in delen van Peru.
De vijfde generatie in mobiele netwerken, 5G, zorgt wereldwijd al langer voor onrust en speculatie. Er zijn zorgen dat de hoeveelheid straling van deze antennes een negatief effect kan hebben op de gezondheid. In wetenschappelijk onderzoek zijn zulke schadelijke effecten tot nu toe niet geconstateerd.
(Stand van zaken: 07/11/2022)
Links
Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)
YouTubevideo RPP Noticias (gearchiveerd)
Artikel RPP Noticias (gearchiveerd)
Locatie zendmast (gearchiveerd)
Locatie zendmast Street View (gearchiveerd)
Verklaring gemeente (gearchiveerd)
Artikel over 5G in Peru (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.