Onterecht gelinkt aan Sunak
Lookalike van Britse premier danst op Ibiza
4.11.2022, 11:58 (CET)
De man in de video lijkt het erg naar zijn zin te hebben op een feestje. Volgens sociale mediagebruikers gaat het om niemand minder dan Rishi Sunak, de Britse premier. Ook internationaal speculeren mensen over 'raving Rishi'. Maar is dat wel terecht?
Beoordeling
Het gaat hier om een lookalike van Rishi Sunak, en niet echt om de Britse premier. De grap dat de twee op elkaar lijken gaat al langer rond.
Feiten
De video in kwestie duikt nu weer op, nadat Rishi Sunak eind oktober de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk werd. De derde van dit jaar.
De beelden zijn alleen niet nieuw. In januari 2022 werd de video van de dansende man door verschillende media opgepikt, nadat een clubeigenaar op Ibiza deze op Instagram had gedeeld. De gelijkenis met Sunak werd opgemerkt en de man in de Britse tabloids al snel gedoopt tot 'Raving Rishi'. Sunak was op dat moment nog minister van Financiën.
Ook in januari werd wel al duidelijk aangegeven: het gaat hier om een man die op Sunak lijkt, maar het is hem niet. De echte identiteit van de man blijft onbekend. Kleine uiterlijke verschillen zijn bovendien wel op te merken. Zo heeft Sunak wat meer afstaande oren.
In de Instagrampost van clubeigenaar Wayne Lineker werd er destijds bovendien nog geen link gelegd met Sunak. Hij kon een paar dagen later wel lachen om de artikelen erover en de gratis promotie voor zijn club. In juli 2022 deelde Lineker de video nog eens, maar dit keer maakte hij er zelf een grap over Sunak bij.
De eerste keer dat Lineker deze video deelde was al op 12 juli 2019. Sunak was destijds nog een redelijk onbekend parlementslid. In de reacties onder de video werd er destijds dan ook nog geen link met hem gelegd. Sunak zou later die maand benoemd worden tot staatssecretaris op het ministerie van Financiën. Hij was rond 12 juli 2019 bovendien niet op Ibiza te vinden, maar in North Yorkshire.
(Stand van zaken: 04/11/2022)
Links
Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd) (video gearchiveerd)
Over Sunak als premier (gearchiveerd)
Instagrampost uit januari 2022 (gearchiveerd)
Artikel Daily Mail (gearchiveerd)
Artikel LadBible (gearchiveerd)
Instagrampost over artikelen (gearchiveerd)
Instagrampost 8 juli 2022 (gearchiveerd)
Instagrampost 12 juli 2019 (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.