Duits nieuwsfragment uit 2015
Hamburgse wet over vluchtelingenopvang nu niet van kracht
1.11.2022, 09:55 (CET)
Nederland kampt met een asielopvangcrisis. In het hele land wordt gezocht naar plekken om mensen (tijdelijk) op te kunnen vangen en dit leidt tot kopzorgen en discussies. In ons buurland Duitsland zouden ze in de stad Hamburg al verder zijn en een wet hebben ingevoerd om leegstaande gebouwen te 'confisqueren'. Dat de brandweer zou worden ingezet om de leegstaande panden open te breken, moet blijken uit dit fragment van een nieuwsuitzending. Maar steekt de brandweer in Hamburg inderdaad het breekijzer tussen de deur voor de vluchtelingenopvang?
Beoordeling
Het nieuwsfragment komt uit 2015. Er wordt in Hamburg momenteel geen onroerend goed in beslag genomen via de besproken wet.
Feiten
Het gedeelde fragment komt uit het Duitse journaal van 19.00 op 1 oktober 2015. Dat bevestigde de zender ZDF al eerder aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). De nieuwslezeres van dienst is Petra Gerster. Zij ging in 2021 met pensioen. Een recente uitzending kan zij dus niet meer hebben gepresenteerd.
"Hamburg wil nu ook leegstaande bedrijfspanden in beslag nemen om vluchtelingen onder te brengen", zegt Gerster in het fragment als introductie voor een reportage. Daarna is te zien hoe de brandweer een deur openbreekt van een lege tenniszaal. Het gaat om tenniscentrum Sportlepp, in Hamburg-Niendorf. Volgens de krant Hamburger Abendblatt sloot dit sportcentrum op 1 juli 2015.
De actie van de brandweer vond plaats in de nacht van 30 september 2015. Volgens het Abendblatt was dit op bevel van de autoriteiten. Senator Michael Neumann legde in het online artikel uit dat er een akkoord was bereikt met de eigenaar van de hal over de inbeslagname voor vluchtelingenopvang. Hij was alleen niet bereikbaar om de zaal te ontgrendelen, waardoor de brandweer werd ingezet.
Er was haast bij het vinden van nieuwe opvangplekken, omdat vluchtelingen die destijds in Hamburg aankwamen een nacht buiten moesten slapen door het gebrek aan plek. In 2015 was de Europese vluchtelingencrisis een groot probleem.
Speciale wet
De stad Hamburg hoort niet bij een grotere deelstaat, maar vormt er zelf één. Ze hebben zo ook hun eigen senaat die wetten kan doorvoeren. Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 nam deze senaat de “wet voor de opvang van vluchtelingen in instellingen” aan. Deze werd van kracht op 2 oktober 2015 en liep weer af op 31 maart 2017, zoals in de laatste paragraaf te lezen is.
Volgens de wet zou de bevoegde autoriteit onder bepaalde voorwaarden commercieel onroerend goed kunnen veiligstellen voor het gebruik als vluchtelingenopvang. Dat konden zij alleen doen als dit pand niet in gebruik was en als de andere opvangplekken vol waren.
Op dit moment is deze wet dus niet van kracht in Hamburg. Een oud nieuwsfragment wordt onterecht als huidige situatie voorgesteld.
In Nederland is er ook veel te doen om een zogenaamde 'dwangwet' voor asielopvang. Deze zou op 1 januari 2023 in moeten gaan, maar de regering wordt het maar niet eens over de inhoud. De wet moet regelen dat gemeenten die geen asielzoekers willen opvangen, uiteindelijk toch daartoe gedwongen kunnen worden. Het gaat daarbij niet om particulier onroerend goed.
(Stand van zaken: 1/11/2022)
Links
Facebookpost II (gearchiveerd) (video gearchiveerd)
Petra Gerster met pensioen (gearchiveerd)
Google Maps tennishal (gearchiveerd)
Hamburger Abendblatt over sluiting (gearchiveerd)
Hamburger Abendblatt over opkoop gemeente (gearchiveerd)
Over vluchtelingencrisis (gearchiveerd)
Over senaat Hamburg (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.