Prijs los van Great Reset

Von der Leyen kreeg award voor leiderschap in pandemie

28.10.2022, 12:49 (CEST)

De Sustainable Development Goals of de Great Reset? Online worden die twee soms op één hoop gegooid. Maar een prijs die de Europese Commissievoorzitter kreeg, had niets met 'The Great Reset' te maken.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zou 'openlijk een onderscheiding voor haar inzet voor de Great Reset' hebben ontvangen. En dat terwijl de Great Reset van het World Economic Forum vorig jaar nog een complottheorie werd genoemd, aldus een Facebookgebruiker. Welke award nam Von der Leyen nu werkelijk in ontvangst?

Beoordeling

Ursula von der Leyen kreeg op 20 september de 'Global Goalkeeper Award' voor haar handelen in de coronapandemie. Deze award werd uitgereikt door de Bill & Melinda Gates Foundation en staat in het teken van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Dat is niet hetzelfde als The Great Reset, een boek en bijeenkomstthema van het World Economic Forum.

Feiten

In september 2022 organiseerde de Bill & Melinda Gates Foundation de jaarlijkse uitreiking van de ‘Goalkeepers Global Goals Awards’. Deze prijzen worden uitgereikt aan mensen die veel werk verrichten om de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te behalen.

Ursula von der Leyen viel samen met nog drie andere vrouwen in de prijzen. Volgens een persbericht van de Gates Foundation kreeg Von der Leyen haar onderscheiding voor haar leiderschap in de EU en wereldwijd tijdens de coronapandemie.

De Goalkeepers Awards is dus een initiatief van de Gates Foundation en niet van het World Economic Forum. Er is voor deze specifieke prijs ook geen link met het WEF.

Waar Goalkeepers wél om draait is de Sustainable Development Goals. Die zijn ook niet opgesteld door het WEF, maar door de Verenigde Naties. Het zijn zeventien doelen op het gebied van bijvoorbeeld armoedebestrijding, gezondheidszorg en onderwijs.

Deze SDG’s zijn weer een onderdeel van een groter VN-project, de 2030 Agenda. Ook die agenda staat in het teken van duurzame ontwikkeling. Zowel de SDG’s als de 2030 Agenda zijn aangenomen door de lidstaten op een VN-bijeenkomst in 2015.

The Great Reset wordt in sommige kringen graag op één hoop gegooid met de SDG’s, de 2030 Agenda en de Agenda 21. Maar feit is dat die laatste drie projecten zijn van de Verenigde Naties en al een stuk langer bestaan. The Great Reset is van een andere organisatie, het WEF. En hoewel het raakvlakken kan hebben in doelstellingen, maakt dat het nog niet hetzelfde ding.

Wat is de Great Reset?

The Great Reset is een boek van WEF-oprichter Klaus Schwab dat in 2020 uitkwam. Hij bespreekt daarin dat de coronapandemie kan worden gezien als een goed moment om de wereld op een andere, eerlijkere manier vorm te geven. Dpa schreef al eerder factchecks met meer informatie over het boek. The Great Reset was ook het thema van de jaarlijkse WEF-bijeenkomst van 2021. Het was echter een korte campagne van de organisatie. Bij de bijeenkomst van 2022 werd de 'Reset' al niet meer met zoveel woorden als groot thema genoemd.

Het bestaan van het boek of de organisatie is geen complottheorie, ze bestaan inderdaad. Maar na de lancering van The Great Reset ging het online een eigen leven leiden en veranderde het wél een complottheorie. Zo zou het WEF alle overheden in de wereld aansturen en zou de coronapandemie een onderdeel zijn van die geplande Great Reset. Dat zijn ongegronde theorieën.

Organisaties wel verbonden

Een kanttekening is wel dat het WEF niet helemaal los staat van de Sustainable Development Goals of de Verenigde Naties. Het WEF organiseert bijeenkomsten van wereldleiders en invloedrijke mensen om over de problemen in de wereld te praten. De SDG’s zijn daarbij geregeld een onderwerp. Het WEF heeft dan ook een strategisch partnerschap met de Verenigde Naties.

Grote organisaties als het WEF, de Verenigde Naties en de Bill & Melinda Gates Foundation zijn dus zeker op bepaalde vlakken met elkaar verbonden. Maar samenwerking betekent niet dat alles wat ze doen onder dezelfde vlag valt. Een prijs van de Bill & Melinda Gates Foundation aan Ursula von der Leyen maakt dat dus geen Great Reset-prijs. Dat is een verkeerde aanname.

(Stand van zaken: 28/10/2022)

Links


Facebookpost (gearchiveerd)

Persbericht over awards (gearchiveerd)

Over prijswinnaars (gearchiveerd)

Over SDG's (gearchiveerd)

Over The Great Reset (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over boek

Davos-thema's 2022 (gearchiveerd)

Artikel over Great Reset als complot (gearchiveerd)

Over partnerschap (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.