Alcohol wordt geserveerd op WK

Poster met gedragsregels in Qatar is niet van FIFA

26.10.2022, 19:52 (CEST)

Over het nakende WK in Qatar is al veel inkt gevloeid. Nu gooit een poster met gedragsregel nog olie op het online vuur. De poster is echt, maar is niet van FIFA en is op bepaalde punten overdreven.

Geen alcohol, niet vloeken, geen te blote lichamen en geen homoseksualiteit. Dat zouden enkele van de gedragsregels zijn waaraan bezoekers van het WK in Qatar zich moeten houden alvorens ze welkom zijn. Een poster van de FIFA zou dat duidelijk moeten maken.

Beoordeling

De poster is in de basis echt, maar is niet van de FIFA. De poster is onderdeel van een campagne genaamd 'Reflect your respect', afkomstig van een een Qatari burgerorganisatie. Het is op bepaalde punten, zoals over de alcoholregels, overdreven.

Feiten

De FIFA en de organisatie achter het WK bevestigden op Twitter dat deze poster niet van hen komt. Het FIFA-logo onderaan is er dan ook op gefotoshopt. Online is de orginele versie van de poster te vinden, zonder FIFA logo.

Het blijkt onderdeel van een campagne genaamd 'Reflect your respect', dat buitenlanders in Qatar aanspoort om de conservatieve islamitische normen van het land te volgen, zoals het niet drinken van alcohol en het verbod op homoseksualiteit. De organisatie bestaat al sinds 2014 op initiatief van onder andere een conservatieve vrouwenorganisatie. In het verleden focusten ze zich vooral op de strenge kledingsvoorschriften in het land.

Regels

De officiële website van het FIFA Wereldkampioenschap 2022 geeft echter ook meer info over de Qatari cultuur en de daaruit afgeleide gedragsregels voor WK-fans. Zo moeten schouders en knieën bedekt zijn in het openbaar en is het uiten van affectie in het openbaar 'geen onderdeel van de lokale cultuur'. Voetbalfans moeten ook hun shirt aanhouden tijdens wedstrijden.

Het land heeft ook strenge regels rond de consumptie van alcohol. Alcohol zelf is niet illegaal - wat de 'Reflect your respect' poster wel wil doen geloven. Het drinken ervan in het openbaar is echter wel verboden. De regels worden voor het WK wel tijdelijk versoepelt waarbij voetbalfans alcohol kunnen drinken in daarvoor voorziene zones.

Controverse

De keuze van Qatar als gastland is behoorlijk controversieel. Onder andere door de uitbuiting van gastarbeiders bij de bouw van de nieuwe stadia. Ook is Homoseksualiteit er strafbaar met een gevangenisstraf terwijl huiselijk geweld tegen vrouwen niet strafbaar is.

(Stand van zaken: 26/10/2022)

Links

Facebook (gearchiveerd)

Tweet officieel account WK 2002 (gearchiveerd)

Tweet 'Reflect Your Respect' (gearchiveerd)

Artikel over de 'Reflect Your Respect' campagne uit 2014 (gearchiveerd)

FIFA WK Qatar 2022 culturele verschillen (gearchiveerd)

Volkskrant over alcoholregels op het WK (gearchiveerd)

Equaldex Qatar (gearchiveerd)

Artikel VRT over controverse rond het WK (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.