Astronauten krijgen training onder water bij NASA in Houston

24.10.2022, 13:45 (CEST)

Het internationaal ruimtestation ISS prikkelt de verbeelding, maar soms roept het scepticisme op. Kan dat wel echt bestaan? Een video van trainende astronauten is alvast geen bewijs van het tegendeel.

Het Internationaal Ruimtestation (ISS) bevindt zich in een baan rond de aarde. Toch? Een veelgedeeld bericht op Facebook toont een video waarin je mensen in astronautenpakken onder water ziet met allemaal ruimteapparatuur. Het ISS zou dus eigenlijk gewoon in een zwembad op een filmset liggen.

Beoordeling

De beelden tonen het trainingscentrum In Houston waar astronauten onder water kunnen oefenen op het uitvoeringen van ruimtewandelingen. Het is helemaal geen bewijs dat het ISS niet echt in de ruimte is.

Feiten

Een simpele reverse image search volstaat om te achterhalen wat we nu echt zien. En dat is het Neutral Buoyancy Laboratory, deel van het NASA-trainingscentrum in Houston, Texas.

Dat is een gigantisch zwembad van 61 meter lang, 31 meter breed en 12 meter diep. Volledig vol bevat het een slordige 23 miljoen liter water. In het zwembad bevinden zich maquettes op correcte schaal van verschillende onderdelen van het ISS. Ondanks de grote omvang van het zwembad is het te klein om een compleet model van het ISS te bevatten.

Astronauten kunnen er trainen op het uitvoeren van ruimtewandelingen. Het drijfvermorgen van objecten en mensen in water geeft een gelijkaardig (maar niet volledig gelijk) effect van de zwaartekrachtloosheid van de ruimte.

De beelden tonen dus niet het eigenlijke Internationale Ruimtestation, noch is het enig bewijs dat het ISS niet echt bestaat. Op de website van het ESA is live te volgen waar boven de aarde het ISS zich bevindt. Op het moment van schrijven was dit boven de oostkust van de Verenigde Staten. Via Google Earth kan je een kijkje nemen binnen in het ISS. De belevenissen van de astronauten die er zijn kan je volgen via een blog of op Instagram.

(Stand van zaken: 24/10/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Over het Neutral Buoyancy Laboratory (gearchiveerd)

Video tour van het NBL (gearchiveerd)

Waar is het ISS (gearchiveerd)

ISS Blog (gearchiveerd)

Een tour door het ISS op Google Earth

Het ISS op Instragram (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.