Regionale stroomstoring

Noodgenerator voorziet Rijkswaterstaatkantoor van stroom

21.10.2022, 11:47 (CEST), laatst geüpdate: 21.10.2022, 14:18 (CEST)

Vaak worden online beelden gedeeld waaruit zou moeten blijken dat laadpalen voor elektrische auto's eigenlijk draaien op dieselgeneratoren. In Rijkswaterstaat Lelystad is dat alvast niet het geval.

Elektrische auto's en of ze wel zo milieuvriendelijk zijn: het is een onderwerp dat discussies blijft beroeren online. Zo ook in deze video die gedeeld wordt op sociale media. In het donker is een kantoor van Rijkswaterstaat in Lelystad te zien, met daarnaast een parkeerplaats waar ook laadpalen voor elektrische auto's staan. Maar wat zou moeten blijken? Die laadpalen zijn gekoppeld aan een dieselgenerator. Bij nader onderzoek blijkt dat alleen niet te kloppen.

Beoordeling

De aanwezige generator diende om de kantoren van Rijkswaterstaat te voorzien van elektriciteit na een stroomstoring. De laadpalen voor elektrische auto's waren er nooit op aangesloten.

Feiten

Hoewel de video gefilmd werd in het donker, is de precieze locatie makkelijk te achterhalen met Google Maps. Het gaat om deze parkeerplaats, op de hoek van de wegen Polderdreef en Maerlant. Met Google Street View is het kantoorgebouw te herkennen, net zoals de rij bomen aan de zijkant en de Bovenoverbrug. Vanuit die hoek werd de video opgenomen. Het gaat dus met zekerheid om de vestiging van Rijkswaterstaat in Lelystad.

De generatoren stonden er echter niet om de laadpalen te doen draaien, maar om het kantoorgebouw en het Watermanagementcentrum tijdelijk van stroom te voorzien. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat aan Deutsche Presse-Agentur (dpa).

In Flevoland was er begin september een grote stroomstoring door een brand op het hoogspanningsstation van Lelystad. Dat had grote gevolgen. Er reden geen treinen, velen zaten zonder elektriciteit en er was chaos op de weg. De gevolgen daarvan laten zich nog steeds voelen. Er zijn nog regelmatig stroomstoringen en zo is er bijvoorbeeld tot 15 december geen treinverkeer tussen Lelystad en Dronten.

Vanwege die stroomdip werden eind september tijdelijk de generatoren geplaatst: om de vestiging, waar essentiële diensten gevestigd zijn, draaiende te houden. De elektrische wagens en laadpalen hadden er helemaal niets mee te maken en waren nooit gekoppeld aan die noodgenerator. Ondertussen zijn de noodgeneratoren ook alweer verdwenen. Ze werden begin oktober terug opgehaald, aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

---

Opmerking: in de laatste alinea werd een aanvulling van een woordvoerder van Rijkswaterstaat toegevoegd.

(Stand van zaken: 21/10/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Satellietbeeld Google Maps (gearchiveerd)

Over de stroomstoring in Flevoland (gearchiveerd)

NOS over de stroomstoring (gearchiveerd)

Rijkswaterstaat vestiging Lelystad (gearchiveerd)

Watermanagementcentrum (gearchiveerd)

Twitter zoekopdracht 'stroomstoring Lelystad' (gearchiveerd)

Transport Online treinverkeer Lelystad-Dronten (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.