Video uit 2019 gaat weer rond

In Bologna werd gedemonstreerd tegen neofascistische partij

01.10.2022, 12:07 (CEST)

Is het in Italië tot een gewelddadig conflict tussen burgers en politie gekomen door de stijgende energieprijzen? Nee, zo ver is het gelukkig nog niet, ook al wil een video ons dat wel doen geloven.

De stijgende energiekosten zijn voor velen een grote zorg. Volgens deze Facebookpost zouden in het Italiaanse Genua protesten tegen de elektriciteits- en gasprijzen "brutaal worden neergeslagen" door de politie. Een korte video van slechte kwaliteit zou dit moeten aantonen. Maar, doet die de video dat wel?

Beoordeling

De video is in de lente van 2019 opgenomen in Bologna, een andere stad in Italië. Ze toont protesten tegen een openbaar optreden van de leider van de neofascistische partij Forza Nuova in de stad.

Feiten

Een reverse image search met screenshots uit de Facebook-video leidt tot deze video. Daarin is vanuit een ander perspectief hetzelfde tafereel gefilmd als in het online circulerende filmpje. Vanaf minuut 1:33 zijn eenzelfde politieagenten met blauwe helm te zien, en de rode en groene vlaggen van de demonstranten zijn te herkennen. Ook de vrouw in de blauwe trui, die in de Facebook-video op de grond wordt geduwd, is heel kort rechts in beeld te zien. Volgens het bijschrift gaat het om protesten in Bologna in mei 2019 tegen een optreden van Roberto Fiore, de leider van Forza Nuova, een neofacistische Italiaanse partij.

Door deze leidraad over wat de korte video in werkelijkheid zou tonen, is ook de originele versie terug te vinden op het Youtube-kanaal van de Italiaanse krant La Republica, gepubliceerd op 21 mei 2019. Ook hier blijkt uit het bijschrift dat het om een antifa-demonstratie tegen Fiore gaat.

De video's werden gemaakt in de Via dell’Archiginnasio, om de hoek van het centraal gelegen plein Piazza Maggiore. Op Google Streetview is duidelijk de zuilengallerij te herkennen, het tegenoverliggende gebouw met de kernmerkende boog-schilderingen en de gebouwen aan het eind van de straat die aan de Piazza Maggiore liggen.

De straat vormt de verbinding tussen het centrale plein in Bologna en de Piazza Galvini: het plein waar Fiore om 18.30 op 20 mei 2019 met zijn partij een bijeenkomst hield. Het is dus overduidelijk dat de video uit Bologna en 2019 stamt, en niets met de huidige energie- en gascrisis, noch met Genua te maken heeft.

Italië en gas

Italië kreeg voorheen veertig procent van haar gas uit Rusland. Door de Europese sancties tegen Rusland is dit percentage naar achttien gezakt. De energie- en gasprijzen in Italië zijn hierdoor enorm gestegen. Het leidde afgelopen maand tot protestacties in het land. Zo verbrandden mensen in Napels openbaar hun energierekeningen. Maar aan deze protesten kwam geen grof geweld te pas, zoals de Facebook-video wil doen vermoeden. De factcheckers van Knack kwamen tot eenzelfde conclusie. Zij vonden overigens de vroegste versie van het nepnieuwsbericht terug op een Russisch Telegramkanaal, waar de video inmiddels 29,500 keer werd bekeken.

(Stand van zaken: 28.9.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Fanpage.it Youtubekanaal (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Video La Republica 21 mei 2019 (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Forza Nuova (gearchiveerd)

Via Dell'Archiginassio (gearchiveerd)

Verbindingstraat twee pleinen Bologna (gearchiveerd)

Bijeenkomst Forza Nuova 20 mei 2019 (gearchiveerd)

Energiecrisis in Italië (gearchiveerd)

Rekeningen verbrand in Napels (gearchiveerd)

Factcheck KNACK (gearchiveerd)

Russisch Telegramkanaal (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.