Video uit 2020 opgeduikeld

Von der Leyen laat zien hoe je grondig je handen wast

28.09.2022, 11:19 (CEST)

Er lijkt verwarring te zijn ontstaan over een video waarin Ursula von der Leyen haar handen wast: want, wat wil ze ons hier precies mee laten zien? De datum van de originele video geeft uitsluitsel.

Na een zomer vol droogte werd online door sommigen eerder al gespeculeerd of water op de bon zou gaan. Voordat het zover is, zou de voorzitter van de Europese Commissie alvast in deze video laten zien hoe je met weinig water toch grondig je handen kunt wassen. Maar, is de video echt opgenomen in het kader van waterbesparing? Of was er kortgeleden ook nog een andere crisis waarin handen wassen misschien een iets grotere rol speelde?

Beoordeling

De video werd in maart 2020 opgenomen in het kader van de #SaveHands-Challenge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Met de campagne werden mensen aangespoord hun handen grondig te wassen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Feiten

Een reverse image search leidt tot de originele video op het officiƫle Youtubekanaal van de Europese Commissie. De video dateert van 23 maart 2020, niet lang nadat de WHO COVID-19 als wereldwijde pandemie bestempelde. Von der Leyen deelde de video overigens ook zelf op haar Twitterpagina.

In de video zien we hoe de voorzitter van de Europese Commissie aandachtig haar handen wast, terwijl ze het Europese volkslied neuriet. In de banner boven het filmpje wordt iedere stap in het handenwassen-proces beschreven. Deze banner is verwijderd uit de recentere versie van de video, die sinds begin september 2022 weer op sociale media opduikt.

Uit de teksten bij de video valt op te maken dat dit gebeurde in het kader van de #SafeHands Challenge: een campagne van de WHO om mensen bewust te maken van het grondig wassen van hun handen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Niet alleen de voorzitter van de Europese Commissie waste grondig haar handen, ook beroemdheden als Naomi Campbell en Selena Gomez staken hun handen uit de mouwen.

De video van Von der Leyen heeft dus niets te maken met een watertekort. Bovendien is de noodtoestand door droogte van deze zomer opgeheven in Nederland, en is er geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water.

(Stand van zaken: 28.9.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Originele video Youtubekanaal Europese Commissie (gearchiveerd, video gearchiveerd)

WHO bestempelt COVID-19 als pandemie (gearchiveerd)

Twitter Von der Leyen (gearchiveerd)

Europese Volkslied (gearchiveerd)

#SafeHands Challenge maart 2020 (gearchiveerd)

Beroemdheden doen de Challenge (gearchiveerd)

Noodtoestand droogte Nederland opgeheven (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.