Bewerkte video

Volkswagenlogo toont geen hakenkruis

26.9.2022, 16:29 (CEST)

Is het logo van Volkswagen stiekem een hakenkruis? Enkel als je een bewerkte video op het internet gelooft.

Zou het logo van autofabrikant Volkswagen eigenlijk een hakenkruis zijn? Dat moet een video gedeeld op sociale media alvast aantonen. Als je het logo in het rond laat spinnen, zou een swastika te zien zijn.

Beoordeling

De video is bewerkt: wie een echt VW-logo snel doet ronddraaien ziet geen hakenkruis.

Feiten

Deze video op YouTube, die al sinds 2013 online staat, lijkt de bron van de gedeelde video te zijn. Via de website Watch Frame by Frame wordt duidelijk dat die video bewerkt werd. Door zelf door de video te klikken in het laagste aantal frames per seconde, is tussen frame 29 en 32 zowel het Volkswagenlogo als een swastika te zien: het ene logo verandert dus niet door beweging in het andere.

De trucage wordt nog duidelijker in vergelijking met een video die een echt Volkswagenlogo toont dat snel ronddraait. Daarin blijft de spatie tussen de V en de W steeds duidelijk zichtbaar. Het vervaagt nooit, zelfs als het logo erg snel draait.

Hoewel een hakenkruis dus niet zichtbaar is in hun logo, heeft Volkswagen wel degelijk een naziverleden. Hitler was aanwezig bij het leggen van het fundament van de eerste fabriek in 1938. Het was ook één van de eerste bedrijven om dwangarbeiders en krijgsgevangenen te gebruiken in hun fabriek. Sinds de jaren '80 en '90 is Volkswagen steeds transparanter over dat verleden. Het voerde ook verschillende herstelbetalingen uit naar zowel de nakomelingen van de dwangarbeiders als Holocaustoverlevers.

(Stand van zaken: 26/09/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Video op YouTube (gearchiveerd)

Online tool: Watch Frame by Frame

Video op YouTube met onbewerkt logo (gearchiveerd)

Video op YouTube met onbewerkt logo II (gearchiveerd)

Over de geschiedenis van Volkswagen (gearchiveerd)

Over de activiteiten van de Volkswagengroep tijdens WOII (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.