Geen hondenvoer voor mensen

Neppe brochure verspreidt een apart voedseladvies

26.09.2022, 14:21 (CEST), laatst geüpdate: 26.09.2022, 16:55 (CEST)

Door de hoge inflatie bezuinigen mensen nu waar ze kunnen, maar zijn we in het Westen echt bereid om hondenvoer te gaan eten? In pro-Russische cirkels willen ze dit graag doen geloven.

De huidige inflatie, aangedreven door de oorlog in Oekraïne, is in veel landen historisch hoog. Op allerlei manieren proberen mensen zuiniger te leven en geld te besparen. In het Verenigd Koninkrijk zou het zelfs zo ver gekomen zijn dat hondenvoer nu wordt aangeraden als goedkope toevoeging op een normaal mensendieet. Zo staat het in deze brochure die de Britse vereniging van diëtisten (BDA) zou hebben uitgegeven.

Beoordeling

In het Verenigd Koninkrijk worden de inwoners niet aangeraden geld op voedsel te besparen door hondenvoer te eten. De Britse vereniging van diëtisten (BDA) heeft dit advies nooit uitgegeven: de brochure is door derden in elkaar geknutseld.

Feiten

Een reversed image search van de brochure bij TinEye leidt tot een Russische blog van 7 september 2022, waarop ook pro-Russische propaganda gedeeld wordt. Hier verwijst een link door naar een eveneens pro-Russisch Telegramkanaal. Dit bericht, van 6 september 2022, is de oudste online versie die de Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft kunnen vinden.

Dit is op zichzelf al opvallend, aangezien het logo linksonder op de brochure doet lijken alsof deze van het BDA afkomstig is: The British Dietetic Association. Deze organisatie vertegenwoordigt de beroepsgroep van diëtisten in het Verenigd Koninkrijk. Op aanvraag van het dpa bleeft een reactie van het BDA over de brochure uit. Maar het is duidelijk dat de informatie niet van het BDA afkomstig is: op de website en andere officiële kanalen van de organisatie, zoals Facebook en Twitter is de brochure nergens terug te vinden, noch een statement of informatie betreffende het consumeren van hondenvoedsel.

In de brochure wordt ook een lijst met merken van dierenvoeding genoemd, die zouden zijn goedgekeurd door de Federation of European Nutrition Societies (FENS). De FENS is een overkoepelend orgaan van 26 verschillende voedselorganisaties in Europa. De organisatie houdt zich bezig met onderzoek en nieuwe technieken binnen de voedingswetenschappen. 'Het is niet onze taak om hondenvoer te beoordelen of goed te keuren', vertelt een woordvoerder van de FENS dpa en bevestigt dat de informatie op de brochure van geen kanten klopt.

Verdere aanwijzingen neppe makelij

Er zijn enkele aanwijzingen die doen vermoeden dat de brochure niet door mensen is gemaakt die Engels als moedertaal beheersen. Zo ontbreekt bij de meervoudsvorm van ‘societie’ een ‘s’ op het einde, wordt er 'cabs' geschreven in plaats van 'carbs' en ontbreekt het persoonlijk voornaamwoord 'your' in de zin: ‘[...] ingredients that are good for health’.

Het plaatje rechtsonder op de flyer, van een man met een bak hondenvoer op schoot, is overigens terug te vinden op een blog van een marketingbedrijf. In de blog beschrijft de auteur hoe hij zijn bedrijf heeft weten te optimaliseren. Zijn ultieme tip: 'Eat your own dog food'. Binnen de bedrijfswereld wordt deze uitdrukking gebruikt om een bedrijf te beschrijven dat zijn eigen producten of service ook voor interne doeleinden inzet.

Alles wijst er dus op dat de brochure door derden in elkaar geknutseld is, en dat het eten van hondenvoer geen daadwerkelijk advies is van officiële organisaties.

(Stand van zaken: 26.9.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, brochure gearchiveerd)

TinEye reversed image search (gearchiveerd)

Russische blog 7 september 2022 (gearchiveerd)

Russisch Telegram kanaal (gearchiveerd)

The British Dietetic Association (gearchiveerd)

BDA Facebook (gearchiveerd)

BDA Twitter (gearchiveerd)

Federation of European Nutrition Societies (gearchiveerd)

Blog marketingbedrijf Smartprofile (gearchiveerd)

Eat your own dog food (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.