Hybride auto's geen boosdoener

Defecte bovenleiding zet goederentrein in brand

16.09.2022, 20:30 (CEST)

Brandende elektrische auto's blussen is geen gemakkelijke taak. Gelukkig dan maar dat zij niet betrokken waren bij een recente brand in Etten-Leur, in tegenstelling tot wat je online leest.

De Noord-Brabantse gemeente Etten-Leur werd afgelopen woensdag opgeschrikt door een brand op het spoor. Een goederentrein met auto's vatte vuur en zorgde voor een dramatische rookpluim. De brand zou veroorzaakt zijn door de elektrische auto's die vervoerd werden op de trein, zo klinkt het online.

Beoordeling

De brand ontstond door een defect in de bovenleiding die op de trein terechtkwam. Het ging ook om hybride auto's die uitbrandden, niet om auto's die enkel op batterij rijden.

Feiten

Beelden van de brand tonen een dramatische rookpluim en compleet vernielde auto's. Maar die brand werd niet veroorzaakt door de auto's zelf. ProRail, de spoorwegbeheerder, meldde in een persbericht dat een defecte bovenleiding de boosdoener was. Een stuk daarvan brak af en kwam op de goederentrein terecht, met de brand tot gevolg.

De uitgebrande auto's waren echter geen volledig elektrische modellen, zoals online wordt beweerd. Een woordvoerder van Veiligheidsregio Midden en West-Brabant bevestigde aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat het om hybride wagens ging. In totaal moest de brandweer 2 uur blussen en brandde 30 auto's volledig uit, 60 andere zijn zwaar beschadigd.

Op foto's zijn er achteraan de lange trein wel nog onbeschadigde exemplaren te zien. Het gaat vooral om Ford Puma's, een 'mild hybride' model, met een kleine elektrische batterij van 48 volt. Ter vergelijking: een Tesla Model S heeft een batterij van 375 volt. Een Porsche Taycan heeft zelfs een batterij van 800 volt.

Dat het hier om (milde) hybride wagens ging maakt wel degelijk een verschil. De blusmethode is anders dan bij een volledige elektrische auto, zo vertelt een woordvoerder van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) aan dpa. Het accupakket is kleiner en een brand is dan ook sneller te blussen. "Zulke accu's branden minder lang. Bij het incident in Etten-Leur hebben de kleine accupakketten niet gezorgd voor een heftigere brand", aldus de woordvoerder. Volledige elektrische wagens met een grotere accu branden langer en moeten ondergedompeld worden in een bad om ze volledig te blussen.

(Stand van zaken: 16/09/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Video op Twitter (gearchiveerd)

Persbericht ProRail (gearchiveerd)

Persbericht VRMWB (gearchiveerd)

Ford Puma (gearchiveerd)

Batterij Tesla en Porsche (gearchiveerd)

Artikel Omroep Brabant (gearchiveerd)

Artikel AD (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.