Online hetze over oude Tweet

Foto Jimmy Savile en kinderen van vóór geboorte Liz Truss

14.09.2022, 15:35 (CEST)

Van de Britse presentator Jimmy Savile kwam de wereld postuum te weten dat hij honderden mensen seksueel had misbruikt. Een tweet van premier Truss die hem eert is echt, een foto van de twee niet.

Ieder staatshoofd krijgt te maken met nepnieuwsberichten over zijn of haar persoon. De nieuwe premier van het Verenigd Konikrijk, Liz Truss, kreeg in haar eerste weken ook al het nodige over zich heen. Een Tweet van haar hand uit 2011 en een oude foto zouden volgens deze Facebookgebruiker bewijzen dat Truss nauwe banden onderhield met Jimmy Savile, een bekende tv-presentator waarvan na zijn dood bleek dat hij honderden mensen had misbruikt. Maar, kunnen deze documenten daar überhaupt een bewijs voor zijn?

Beoordeling

De foto kan onmogelijk een verband tussen Liz Truss en Jimmy Savile aantonen, omdat Truss nog niet geboren was toen de foto gemaakt werd. Verder duidt niets erop dat Savile en Truss een nauwe band hadden.

Feiten

In de foto van de bekende Britse tv-persoonlijkheid Jimmy Savile met een stel kinderen kan Liz Truss onmogelijk aanwezig zijn. De foto werd gemaakt in 1973 in Londen. Truss werd in 1975 in Oxford geboren. De foto kan dus niet als bewijs dienen dat Truss en Savile een nauwe band zouden hebben gehad.

In de Facebookpost zou ook een oude Tweet van Truss de band tussen beiden aan moeten tonen. De Tweet is wel echt en staat nog altijd online. Op de dag van de dood van Savile postte ze: ‘Zag Jimmy Savile vaker in de Flying Pizza op Streat Lane, Roundhey. Altijd vol goede zin. RIP’.

Dat Truss in de Tweet aangeeft Savile wel eens in een pizzarestaurant in Leeds gezien te hebben is ook nog geen reden om een nauwe band tussen beiden te vermoeden. De Flying Pizza op Street Lane was een populaire plek in Leeds, en Savile was er stamgast.

Maar dat Truss Savile eerde bij zijn dood is niet zo vreemd. Bij leven was hij een zeer geliefde televisieprentator bij de BBC van kinderprogramma's zoals 'Jim'll Fix It' en 'Top of the Pops', stond bekend om zijn liefdadigheidswerk en werd zelfs geridderd. Pas een jaar na zijn dood kwam door een documentaire aan het licht dat Savile gedurende jaren mensen seksueel had misbruikt. 

Een politieonderzoek werd gestart en uit het rapport in 2013 bleek dat Savile 450 kinderen misbruikt had. Later bleek dit aantal nog hoger te liggen. Het Verenigd Koninkrijk was in shock. Online wordt Truss nu door velen bekritiseerd voor - met de kennis van nu - het online laten staan van de Tweet.

(Stand van zaken: 14.9.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Orginele foto 1973 (gearchiveerd)

Bio Liz Truzz (gearchiveerd)

Bio Jimmy Savile (gearchiveerd)

Over de ITV documentaire 2012 (gearchiveerd)

Uitkomst politieonderzoek 2013 (gearchiveerd)

BBC artikel, nog meer slachtoffers (gearchiveerd)

Tweet Liz Truss oktober 2011 (gearchiveerd)

Truss bekritiseerd (gearchiveerd)

Flying Pizza (gearchiveerd)

Jimmy Savile stamgast (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.