Affiche is nep

Zwitsers kunnen elkaar niet verklikken over verwarming

12.09.2022, 17:00 (CEST)

Met de komende winter dreigen ook energietekorten. Maar je buren verklikken als hun verwarming te hoog staat, daarvan is geen sprake in Zwitserland. Een reclamebord met die boodschap is nep.

De hoge energieprijzen maken het voor iedereen noodzakelijk om te besparen. In Zwitserland zou men nog een stap verder gaan. Daar kan je nu volgens sommige internetgebruikers je buren anoniem verklikken bij de overheid als hun verwarming hoger dan 19 graden Celcius staat. Je zou er zelfs een beloning van 200 Zwitserse frank voor krijgen. Een foto van een reclamebord met die boodschap wordt gedeeld op sociale media, inclusief verontwaardigde reacties.

Beoordeling

Het reclamebord is nep en is er geen 'verkliklijn' in Zwitserland voor mensen wiens verwarming te hoog staat. Dat bevestigde het Zwitsers Departement van Energie aan de Deutsche Presse-Agentur (dpa). Het land werkt wel aan verschillende energiebesparende maatregelen, die ook huishoudens kunnen raken.

Feiten

Een simpele reverse image search van het reclamebord toont gelijk aan dat het hier om een vervalsing gaat. De telefonerende vrouw is afkomstig van een stockfoto. De achtergrond van het reclamebord is eveneens als leeg model online terug te vinden, beschikbaar voor eender wie om aan te passen. Het telefoonnummer is dat van de persdienst van het Zwitsers Departement van Energie. Bovendien is het tegenstrijdig dat men anoniem mensen zou kunnen verklikken, maar er toch een geldelijke beloning voor zou krijgen van ongeveer 206 euro.

Het Zwitsers Departement van Energie laat eveneens aan de Deutsche Presse-Agentur (dpa) weten dat er helemaal geen dergelijke maatregel is. 'De overheid heeft niets te maken met deze oproep, die sinds zaterdag op sociale media circuleert, en distantieert zich ervan', zo zegt een woordvoerder. 'Het logo en telefoonnummer van de overheid zijn misbruikt. De overheid heeft een onderzoek ingesteld naar dit misbruik.'

Hoewel dit specifieke geval niet echt is, overweegt Zwitserland wel verschillende energiebesparende maatregelen als reactie op de stijgende energieprijzen te nemen. Het startte al een sensibiliseringscampagne om zo veel mogelijk energie te besparen. Er zijn ook andere mogelijke maatregelen, maar daarvan loopt het wetgevend proces nog. Eén daarvan is een limiet waarbij binnenruimtes niet boven 19 °C verwarmd mogen worden indien die verwarming op gas draait. Huishoudens zouden alsnog hiervan uitgesloten kunnen zijn, afhankelijk van de ernst van de tekorten.

(Stand van zaken: 12/09/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Wisselkoers euro-Zwitserse frank(gearchiveerd)

Stockfoto telefonerende vrouw (gearchiveerd)

Stockfoto leeg reclamebord (gearchiveerd)

Telefoonnummer Departement van Energie (gearchiveerd)

Persbericht over Zwitserse energiemaatregelen (gearchiveerd)

Wetsvoorstel beperking temperatuur binnenruimtes (gearchiveerd)

Toelichting bj het wetsontwerp (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.