Lot Natalya Vovk onzeker

Foto van lijk al twee jaar oud

07.09.2022, 11:10 (CEST)

Een moordverdachte wordt zelf dood aangetroffen in een hotelkamer. Het is een plottwist die doet denken aan de moord op J. F. Kennedy. Echter: het script blijkt fictie.

Natalya Vovk, de vrouw die door Rusland wordt verdacht van de moord op Darya Doegina, zou dood zijn aangetroffen in een Oostenrijks hotel. Dit bericht wordt verspreid op Facebook. Vovk zou met zeventien messteken om het leven zijn gebracht. Met de post wordt een foto gedeeld die haar dode lichaam moet tonen. "Wat vreselijk, nu kan ze niet voor het gerecht," is één van de reacties.

Beoordeling

De bewering is onwaar. De gedeelde foto verscheen twee jaar geleden al in Russische media. Het lichaam op de foto is zeer waarschijnlijk van een Russische vrouw, die destijds werd vermoord in Moskou. De valse claim is afkomstig van een dubieuze Oostenrijkse website. Russische staatsmedia geven ook aan dat de claim ongefundeerd is.

Feiten

Darya Doegina kwam op 20 augustus 2022 om het leven, toen de auto waarin ze reed ontplofte op een snelweg nabij Moskou. Doegina was de dochter van Aleksandr Doegin, een nationalistische filosoof die volgens analisten invloed heeft op het denken van de Russische president Poetin. Darya Doegina was journalist en liet zich vaak positief uit over de Russische invasie in Oekraïne.

De Russische geheime dienst FSB verdenkt de Oekraïense geheime dienst van de aanslag, wat Oekraïne ontkent. Natalya Vovk, een 43-jarige Oekraïense vrouw zou volgens de FSB Doegina’s auto opgeblazen hebben. Vovk zou op 23 juli 2022 samen met haar dochter Rusland zijn binnengekomen. Ze zou een appartement hebben gehuurd in Moskou, in het gebouw waar ook Doegina woonde. Zo zou ze Doegina enige tijd hebben bespied. Na de vermoedelijke aanslag op 20 augustus zou Vovk naar Estland zijn gevlucht.

Weinig kan met zekerheid worden gezegd over de identiteit van Natalya Vovk, noch over haar huidige verblijfplaats, noch over haar betrokkenheid bij de ontploffing van Doegina’s auto. De linkerfoto in de Facebookpost werd verspreid door Russische staatsmedia als zijnde Natalia Vovk.

De foto

Op Facebook wordt nu het bericht verspreid dat Natalya Vovk dood is aangetroffen in een hotel in Oostenrijk. In de Facebookpost worden twee foto’s getoond. Links zou Vovk te zien zijn, staand bij een beekje, glimlachend naar de camera. Op de rechterfoto zou zij eveneens te zien zijn, dood op een bed. De tweede foto is onscherp gemaakt en de liggende vrouw is niet herkenbaar.

De rechterfoto toont echter niet het lichaam van Vovk. Een reverse image search wijst uit dat de foto van de vrouw op het bed al op 22 juli 2020 in verschillende Russische media verscheen. Volgens de nieuwssite Ren.tv toont de foto het lichaam van een 26-jarige Russische vrouw, die om het leven is gebracht door haar verloofde. De plaats delict was het appartement van het stel in Moskou.

Het lichaam van de vrouw zou enkele dagen na de moord zijn ontdekt door haar schoonmoeder. Ze zou niet door messteken om het leven zijn gebracht, maar door tenminste tachtig vuistslagen. De vermoedelijke moordenaar werd veroordeeld tot 14,5 jaar opsluiting in een strafkamp. Hijzelf ontkent dat hij zijn verloofde heeft vermoord. Hierover bericht Ren.tv in een ander artikel.

De bron van de bewering

Het is onduidelijk wie de foto van de jonge vrouw heeft gemaakt. De bewering dat die foto het lichaam van Vovk toont, is terug te brengen naar een artikel van de Oostenrijkse nieuwssite Exxpress. Exxpress plaatste op 28 augustus 2022 een artikel met de titel "17 messteken: Moordenaar in moordzaak Darya Doegina naar verluidt dood."

De schrijver van het artikel baseert zich op "met elkaar overeenstemmende berichten," zonder verdere bronvermelding. Uit een niet-gespecificeerd bericht dat volgens hem op Telegram rondgaat, citeert hij: "In de nacht werd ze [Vovk] dood in een huurwoning aangetroffen." Het artikel vermeldt niet waar ze dan aangetroffen zou zijn.

Op Twitter gaat ook een bericht rond dat Vovk in Estland dood is aangetroffen. Russische media (hier, hier) die het Kremlin gunstig gezind zijn, verspreiden sinds 23 augustus het gerucht dat Vovk in een hotel in Wenen is gesignaleerd. Wellicht wordt daarom in de Facebookpost een hotel in Oostenrijk genoemd.

Het Russische staatspersbureau TASS laat weten dat de claim dat Vovk is vermoord, ongefundeerd is. TASS zou contact hebben gezocht met het Oostenrijkse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Een woordvoerder zou geantwoord hebben dat er bij het Ministerie niets bekend is over de zaak.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) zocht ook contact met het Oostenrijkse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook tegenover dpa bevestigde een woordvoerder dat er niets over de zaak bekend is.

(Stand van zaken: 06.09.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Darya Doegina (gearchiveerd)

Aleksandr Doegin (gearchiveerd)

Interfax I (gearchiveerd)

Interfax II (gearchiveerd)

Radio Sputnik (gearchiveerd)

Ren.tv (gearchiveerd)

Ren.tv artikel 2 (gearchiveerd)

Artikel Exxpress (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

Ria Novosti (gearchiveerd)

RT (gearchiveerd)

TASS (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.