'Welkom in Oekraïne'
Boodschap op Krimbrug is gevolg van fotoshop, niet hacking
24.08.2022, 10:36 (CEST), laatst geüpdate: 24.08.2022, 10:39 (CEST)
De oorlog in Oekraïne duurt nog steeds voort, en ook online wordt het conflict uitgevochten. Een paar creatieve Oekraïense hackers zouden nu een informatiebord op de Krimbrug hebben gehackt, zodat het de boodschap 'Welkom in Oekraïene' bevat. De Krim is namelijk sinds 2014 geannexeerd door Rusland en dus een omstreden onderwerp tussen de twee landen. De foto van de escapade wordt nu gedeeld op sociale media.
Beoordeling
De foto is bewerkt: de tekst werd achteraf toegevoegd.
Feiten
De foto met bijschrift doet de ronde op Twitter. Onder andere een Oekraïens Twitteraccount dat Engelstalig nieuws brengt, deelde de foto. De foto draagt het watermerk van een Oekraïens Telegramkanaal, '@a_schtirlitz', die het waarschijnlijk oorspronkelijk deelde.
Een ander Twitteraccount, dat specialiseert in geolocation, duidde aan dat er iets niet pluis is met de foto. Ze delen de exacte locatie, helemaal aan het begin van de Krimbrug. De installatie met informatiebord is duidelijk te zien op satellietbeelden. De Krimbrug verbindt het oostelijke deel van de Krim, het schiereiland Kertsj, met het schiereiland Taman in Rusland. Het is een omstreden brug, aangelegd door Rusland na de annexatie van de Krim.
De originele foto is ook terug te vinden op Google Maps en werd geüpload in juni 2021. De afstand tot het bord en de positie van de voorliggende auto zijn identiek. Alleen is er geen welkomsboodschap te zien op het informatiebord. Door de twee foto's te vergelijken vallen nog andere details op. Zo werd er nog een autodashboard toegevoegd, de foto werd donkerder gemaakt, anders gecropped en de hoek is meer gedraaid. Een botsing met de vangrails lijkt in de bewerkte foto haast onvermijdelijk.
Aan de hand van de rijrichting is het ook duidelijk dat het gaat om het baanvak richting Rusland. Een Oekraïense welkomsboodschap is dus niet bijster logisch.
(Stand van zaken: 24/08/2022)
Links
Facebookpost II (gearchiveerd)
Tweet Ukraine World (gearchiveerd)
Telegrambericht (gearchiveerd)
Tweet Geoconfirmed (gearchiveerd)
Locatie op Google Maps (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.