Chemtrails bestaan niet

Duitse satirevideo over chemtrails serieus genomen

18.08.2022, 15:31 (CEST)

De uitlaatstrepen van vliegtuigen zouden sinisterder zijn dan velen denken. Ze zouden giftig en gevaarlijk zijn. Een Duitse video die dit beweerd is satire, maar wordt alsnog serieus gedeeld.

Vliegtuigen en de strepen die ze achterlaten zijn bijna niet meer uit de lucht weg te denken. Toch geloven velen dat overheden zo giftige chemicaliën verspreiden over de wereld en mensen. Nu zou een reportage op de Duitse televisie dat onderwerp besproken hebben, zo klinkt het in een Nederlandse Facebookpost. Hun bestaan en hun gevaren zouden nu eindelijk in die video publiek erkend en bevestigd worden.

Beoordeling

De video werd gemaakt door de Duitse satirische website Der Postillon. Het gaat dus niet om een echte reportage op de Duitse tv en kan niet serieus genomen worden. Chemtrails bestaan niet.

Feiten

In het begin van de video (omstreeks 00:06) is het opschrift 'Postillon 24 Nachrichten' te zien. Dat leidt onmiddellijk naar de bron van de video: Der Postillon. Dat is een bekende Duitse satirische website, vergelijkbaar met De Speld in Nederland of The Onion in de VS. Op hun FAQ-pagina schrijven ze zelf dat alles op hun website 'satire en dus een leugen' is.

De video is ook terug te vinden op hun website en YouTubekanaal. Het dateert uit 2015. Daarin schrijven ze dat de Duitse federale overheid hun chemtrailprogramma gaat beëindigen omdat het te duur en inefficiënt is. De satirische aard van de video is ook duidelijk door de banner onderaan in het scherm. Dat deelt onder andere mee dat Amerikaans acteur Sean Penn na een zware werkdag vroeg in bed kruipt.

Integendeel tot wat Der Postillon, al zijnde het satirisch, schrijft en wat wordt gezegd in de Facebookpost bestaan chemtrails niet echt. Het is een bekende complottheorie. De strepen die vliegtuigen met hun uitlaat achterlaten in de lucht zijn niets meer dan onschuldige condensstrepen, zoals dpa al eerder schreef.

(Stand van zaken: 18/08/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Over Der Postillon (gearchiveerd)

Origineel artikel en video van Der Postillon (gearchiveerd)

Video op YouTube (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over chemtrails

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.