Geen link met Oekraïne

Brand bij graanoogst in Michigan

9.8.2022, 16:00 (CEST)

Dramatische beelden vanuit Oekraïne zijn niet meer weg te denken van sociale media. Toch blijft het opletten geblazen met de echtheid van sommige beelden, zo blijkt nogmaals.

Een brandend veld en boeren die in allerijl proberen om hun oogst te redden. Die scène zou zich afspelen in Oekraïne en een video daarvan wordt gedeeld op sociale media. Maar wat blijkt? Het graanveld bevindt zich aan de andere kant van de wereld.

Beoordeling

De video toont een brand bij een graanoogst in Crystal, Michigan en heeft niets te maken met de oorlog in Oekraïne.

Feiten

Via een reverse image search wordt de oorsprong van de dronebeelden al snel duidelijk. De clip is deel van een langere video, geüpload op YouTube op 19 juli 2022. Zo blijkt ook ineens dat het helemaal niets met Oekraïne te maken heeft, maar alles met een brand in een kleine gemeente in Michigan, in de Verenigde Staten.

Het bijschrift van de video geeft de locatie als zijnde in Crystal, Michigan. Beelden van Google Maps bevestigen dit. De brand vond plaats op een veld bij de kruising tussen Spencer Road en Crystal Road. Het rechthoekige veld met boerderij en schuur aan Crystal Road zijn te herkennen. Op het einde van de video is er een duidelijk luchtbeeld van het landschap. De bomen achteraan het perceel komen eenduidig overeen met de beelden op Google Maps.

De video werd geüpload door Larry Jonhnston, een inwoner van Crystal. Hij bevestigde aan dpa dat de brand plaatsvond op 18 juli. De machines gebruikt bij de oogst vatte vlam en veroorzaakten de brand, hetgeen volgens hem niet heel uitzonderlijk is.

Hoewel deze video dus niets te maken heeft met de oorlog in Oekraïne, is er wel degelijk sprake van afgebrande graanvelden daar. Russische aanvallen beschadigen de velden en veroorzaken branden, aldus het Oekraïnse leger.

(Stand van zaken: 09/08/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Video op YouTube (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Artikel CNN over graanbranden in Oekraïne (gearchiveerd)

Artikel Bloomberg over schaden graanvelden Oekraïne (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.