Geslaagde parodie

De Illuminati heeft geen trainingvideos

05.08.2022, 14:34 (CEST), laatst geüpdate: 05.08.2022, 14:37 (CEST)

Een trainingsvideo waarin de Illuminati van a tot z hun intenties onthullen zou gelekt zijn en nu kent heel de wereld hun geheime plannen? Het blijkt een parodie die inspeelt op complottheorieën.

Elke organisatie moet af en toe nieuwe werkkrachten aantrekken, en dat is voor de zogenaamde Illuminati blijkbaar niet anders. Een 'trainingsvideo' waarin een woordvoerder van 'Illumicorp', een verwijzing naar de Illuminati, uitlegt hoe ze over de wereld heersen doet de ronde op sociale media. Heeft de Illuminati vacatures openstaan of is de video niet serieus te nemen? 

Beoordeling

De video is geen authentieke trainingsvideo voor de Illuminati, maar een goed gemaakte parodie.

Feiten

De vroegst nog beschikbare versie van de video op Youtube werd in oktober 2010 online geplaatst. De gebruiker beweert de video gevonden te hebben op 'manderson.us', een website van de filmmaker Matt Anderson die niet meer online staat. Blogs en fora uit die periode wijzen allemaal naar Anderson als maker van deze film. 

Op de nieuwe website van Anderson is het project niet te vinden en het staat ook niet op Andersons IMDb-pagina. Op een gearchiveerde versie van manderson.us is 'Illumicorp' echter wel te zien tussen de andere projecten. Ook de pagina met setfoto's is gearchiveerd en daar zijn nog twee foto's te zien die duidelijk de acteur van Illumicorp op set tonen.

Op de huidige website van Anderson is trouwens nog een valse bedrijfsfilm te vinden, Delos Corp. De gestreepte piramide in het logo van Illumicorp (00:15) is (met een kwartslag gedraaid) duidelijk terug te vinden in het logo van Delos Corp. De piramide die in Illumicorp op 3:04 te zien is, lijkt dan weer erg sterk op de piramide die te zien is op een van de foto's van een documentaire van Anderson, bij een interview met hem. 

Er zijn dus wel sterke aanwijzingen dat Anderson de maker van de video is. Eén citaat van hem komt telkens weer terug, waarin hij de video een soort parodie noemt. Deutsche Press-Agentur (dpa) kon de echtheid van dit citaat echter niet met zekerheid vaststellen. Dpa heeft Matt Anderson gecontacteerd, maar tot op heden nog geen antwoord ontvangen. 

Illuminati

De acteur in de video, Arthur Roberts reageerde wel op een vraag van dpa. Het project staat ook bij hem niet op zijn IMDb-pagina, maar hij is duidelijk herkenbaar en zijn management bevestigde aan Deutsche Presse-Agentur dat hij wel degelijk te zien is in Illumicorp. Hij is het dan ook in de foto's die nog terug te vinden zijn op een gearchiveerde versie van manderson.us. Roberts bevestigt aan dpa dat het opzet van 'Illumicorp' was om een parodie of in ieder geval fictie te maken. 

In de video stelt Roberts zichzelf voor als "member of the team" en spreekt vaak in termen van 'onze' organisatie, alsof een echt lid van Illumicorp/Illuminati te zien is. Echter, zijn management bevestigd dat hij in de film speelt als acteur. En zelfs als zou Roberts lid zijn van de Illuminati, zou het toch van weinig intelligentie getuigen om net hem, die als acteur redelijk herkenbaar is bij het publiek, te laten opdraven in de video van een uiterst geheime organisatie.

Voorts lijkt het toch ook bijzonder vreemd dat een wereldoverheersende organisatie, zoals beweerd wordt in de video, terug zou vallen op instructievideos voor nieuw aangeworven leden. Daarbovenop is het toch eerder irrealistisch dat de organisatie meteen heel hun diabolische plan uit de doeken doet aan leden die nog maar net aangeworven zijn. 

Het gaat hier dan ook om een goedgemaakte parodie, die handig inspeelt op de complottheorieën die de ronde doen over de Illuminati. De historische Illuminati was een groep intellectuelen uit Beieren uit de achtiende eeuw, die al lang niet meer bestaat. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw werd de Illuminati de ultieme geheimzinnige groep in de publieke verbeelding, die voor vanalles en nog wat verantwoordelijk zou zijn.

(Stand van zaken: 05.08.2022)

Links

Gearchiveerde video

Facebookpost (gearchiveerd)

Oudste Youtubevideo (gearchiveerd)

Interview Matt Anderson (gearchiveerd)

Gearchiveerde blog I

Forumthread over video (gearchiveerd)

Manderson (gearchiveerd)

Matt Anderson IMDb (gearchiveerd)

Manderson.us gearchiveerd

Gearchiveerde foto's Manderson.us

Aparte foto's hier en hier

Delos Corp (gearchiveerd)

Gearchiveerd interview Matt Anderson met aparte foto

Gearchiveerde blog II

Arthur Roberts IMDb (gearchiveerd)

Compilatie Arthur Roberts (gearchiveerd)

Slechteriken en hun plannen (gearchiveerd)

De historische IngolstadtIlluminati (gearchiveerd)

BBC over de Illuminati-complottheorieën (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.