Virale video in foute context

Dronebeelden tonen boeren bij bierfestival in Italiaans dorp

05.08.2022, 17:11 (CEST)

Nederlandse boeren voelen zich gesteund door andere internationale opstanden tegen overheidsbeleid. Luchtbeelden van tractoren zouden Italiaanse boerenprotesten laten zien. Dat klopt alleen niet.

De Nederlandse boeren zouden niet de enige zijn die recent de straat optrokken in protest. Hun Italiaanse collega's zouden ook manifesteren om hun ongenoegen met de hoge inflatie duidelijk te maken. Een video van een grote groep tractors verzameld op straat wordt met die boodschap massaal gedeeld op sociale media in Nederland.

Beoordeling

Dit is geen boerenprotest, maar een bierfestival dat werd georganiseerd in het Italiaanse dorp Villafranca Piemonte. De boeren werkten samen met de gemeente om het festival te organiseren.

Feiten

De correcte locatie wordt in sommige Facebookposts benoemd: Villafranca Piemonte. Dit is een klein dorp in de noordelijke provincie Turijn.

Een Google-zoekopdracht voor 'Villafranca Piemonte tractor' geeft resultaten die aantonen dat het hier niet om een boerenprotest gaat, maar een feestje. Een website van de gemeente kondigde het 'Tractor Beer Fest' aan voor 23 juli 2022. Op een poster staat het programma, gevuld met onder meer een parade van tractoren en andere landbouwvoertuigen door het dorp en een cocktailparty.

De beelden die nu online rondgaan werden op 25 juli al gedeeld op de Facebookpagina van Villafranca Piemonte Pro Loco. Hier staat verder geen tekst bij, maar de voorgaande berichten gaan allemaal over het tractor-en-bierfestival (hier en hier). In het begin van de video draagt ook iemand een geel t-shirt met het opschrift 'Tractor Beer Fest'.

Volgens een artikel in de krant Torino Oggi werd het festival bedacht door een groep boeren, maar georganiseerd met de steun van de gemeente en de 'Pro Loco'. Pro Loco is een dorpsvereniging die veel Italiaanse gemeentes hebben. De gedachte achter het festival was wel om het belang van de landbouw voor het gebied te benadrukken. Het werd daarentegen niet uitgedragen als een protest of opstand.

(Stand van zaken: 05/08/2022)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Aankondiging Tractor Beer Fest (gearchiveerd)

Video op Facebookpagina Villafranca Piemonte Pro Loco (gearchiveerde post en gearchiveerde video)

Andereposts van Villafrance Piemonte Pro Loco (hier en hier gearchiveerd)

Artikel Torino Oggi (gearchiveerd)

Over Pro Loco (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.