Onterechte beschuldiging

Fotoshop werd door iemand anders gemaakt dan RTL Nieuws

4.8.2022, 15:59 (CEST)

Online wordt RTL Nieuws beschuldigd van slordig knip- en plakwerk in hun verslaggeving. In werkelijkheid blijkt dat geknutsel niet door de nieuwszender te zijn gedaan, maar door iemand anders.

Exact dezelfde locatie, schaduwen en hetzelfde overhemd. Sociale mediagebruikers beschuldigen RTL Nieuws ervan te hebben gesjoemeld met reportagebeelden. De zender zou dezelfde persoon hebben gebruikt om een verhaal te vertellen over apenpokkenvaccinaties als over coronavaccinaties. Er zou alleen een ander hoofd op zijn geplakt. Facebookgebruikers zien het als bewijs dat de media liegt. ‘Hier wordt weer een geweldige campagne opgestart om jou te laten geloven,’ en ‘dat alles om het nieuwe euthanasiespuitje te presenteren’ staat er onder meer bij geschreven.

Beoordeling

Er is hier inderdaad gefotoshopt, maar niet door RTL. De bovenste screenshot, van de kale man, is echt. Deze reportage over vaccinatie tegen apenpokken verscheen op 8 juli in het journaal van RTL Nieuws. De onderste afbeelding is getrukeerd en werd op deze manier nooit uitgezonden door RTL Nieuws. Het hoofd van columniste Asha ten Broeke is hier op het lichaam van de bovenste man geplakt.

Feiten

Begin juli werd bekendgemaakt dat mensen met een verhoogd risico om het apenpokkenvirus te krijgen, kunnen worden gevaccineerd. Volgens het RIVM gaat het hierbij om specifieke groepen mannen die seks hebben met mannen en transgenders en vaak seks en meerdere partners hebben. Binnen deze groepen gaat het om mensen die PrEP gebruiken (wat beschermt tegen HIV) of die een hoog risico hebben op een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

RTL Nieuws schreef hier op 7 juli 2022 een artikel over. De dag erna kwam een reportage over het onderwerp in het journaal van 19.30 uur (vanaf minuut 11). In die reportage komt Martijn voor. Hij komt in aanmerking voor het vaccin en zegt precies de tekst die ook bij het screenshot met zijn gezicht staat, wat online wordt gedeeld: ‘Ik kijk er heel erg naar uit om gevaccineerd te worden.’

Kort daarna wordt echter al direct duidelijk dat de afbeelding die online circuleert niet klopt. Martijn zegt namelijk ook: ‘Ik stond ook vooraan toen de COVID-vaccinaties werden aangeboden’. De beide uitspraken die online dus aan andere mensen worden toegeschreven, zijn feitelijk van dezelfde persoon en kwamen voor in dezelfde reportage.

Van wie is het onderste gezicht?

De onderste screenshot werd dus niet door RTL gemaakt of zo uitgezonden. Een reverse image search in verschillende zoekmachines geeft via Microsoft Bing een hele reeks aan ‘gerelateerde inhoud’. Dit blijkt het gezicht van columniste Asha ten Broeke. Wat betreft licht komt de gebruikte afbeelding veel overeen met een foto van Ten Broeke die haar toont in het programma Debat op 2.

Haar hoofd is dus inderdaad in de afbeelding gefotoshopt. De reden is daarentegen anders dan online wordt voorgesteld. Dit werd niet gedaan door RTL Nieuws om voor het apenpokkenvaccin eenzelfde ‘campagne’ op te zetten als de coronavaccins. Het werd blijkbaar gedaan om de media in een kwaad daglicht te stellen.

(Stand van zaken: 04/08/2022)

Links:

Facebookpost I (gearchiveerd )

Facebookpost II (gearchiveerd)

RIVM over risicogroepen apenpokken (gearchiveerd)

Artikel RTL Nieuws (gearchiveerd)

Uitzending RTL Nieuws 8 juli (gearchiveerd)

Zoekresultaat Microsoft Bing (gearchiveerd)

Over Asha ten Broeke (gearchiveerd)

Andere foto Asha ten Broeke (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.