Geen Italiaans feest

Stierenrennen in Pamplona

02.08.2022, 11:07 (CEST), laatst geüpdate: 02.08.2022, 11:09 (CEST)

Na het ontslag van premier Draghi zou een massa Italianen een volksfeest op straat hebben gebouwd. Maar is dat echt wat een video gedeeld op sociale media toont? Opnieuw is niet alles wat het lijkt.

In Italië zou een massaal volksfeest zijn uitgebroken. Dat zou een video van een uitzinnig zingende menigte gedeeld op sociale media moeten aantonen. De reden van het gejubel? Dat zou het ontslag van premier Mario Draghi zijn.

Beoordeling

De video toont geen uitzinnige Italianen, maar feestende Spanjaarden. De aanleiding was het Feest van San Fermin in Pamplona, Spanje. Het heeft niets te maken met Italië of het recente ontslag van Italiaans premier Draghi.

Feiten

De kwaliteit van de gedeelde video is niet goed, maar via een reverse image search blijkt al snel dat de scène zich helemaal niet in Italië afspeelde. De echte locatie is Spanje. Daar vindt in Pamplona ieder jaar het stierenrennen, oftewel de San Ferminfeesten plaats. Foto's van vorige editie's van de San Ferminfeesten tonen een grote gelijkenis met de omgeving in de video.

Links in beeld is het gebouw van de Elizari Inmobiliaria goed te zien, net zoals het gebouw op de andere hoek met rode luifels. Dat laat toe om de locatie exact te bepalen. Dat is het Plaza Consistorial in Pamplona. Het plein is ieder jaar het middenpunt van het meerdaagse festival, waaronder de openingsceremonie. Dit jaar vond het festival plaats tussen 6 en 14 juli.

Dat is hetgene dat ook in de video die op social media circuleert te zien is. Betere, scherpe beelden zijn onder andere te vinden in deze reisvlog van Amerikaanse toeristen die het festival dit jaar bijwoonden. De gebouwen zijn duidelijk te herkennen, net zoals de formatie van de fanfare met rode petten, omringt door politieagenten in blauw uniform. De beelden zijn een complete match.

Mario Draghi nam op 22 juli inderdaad ontslag als premier in Italië, maar deze video is alvast geen bewijs van een uitzinnige reactie van de Italiaanse burgers op dat nieuws.

(Stand van zaken: 02/08/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Locatie in Pamplona op Google Maps (gearchiveerd)

Oudere foto van San Ferminfestival via Getty (gearchiveerd)

Amerikaanse reisvlog op YouTube (gearchiveerd)

Over het San Ferminfestival (gearchiveerd)

Nieuwsbericht opneningsceremonie San Ferminfestival 2022 (gearchiveerd)

Over het ontslag van Italiaans premier Draghi (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.