Artistieke vrijheid

Filmpje toont performance bij opening van academisch jaar

01.08.2022, 16:48 (CEST)

Een gehersenspoelde vrouw of een maatschappelijk geëngageerde voorstelling: soms zijn de lijnen tussen waanzin en kunst troebel. In deze video is er sprake van het laatste.

Kunst laat soms nogal veel aan de interpretatie over en kan daardoor een voedzame bodem voor nepnieuws zijn. Deze korte video, waarin een excentrieke dans te zien is, vond volgens deze Facebookgebruiker plaats tijdens een NAVO-vergadering. 'Iets van MK-Ultra'? vraagt de gebruiker zich af. Een beetje vreemd, zo'n optreden tijdens een serieuze vergadering voor wereldleiders. En dat is het ook: het optreden is uit zijn context geplaatst en heeft niets met de NAVO van doen.

Beoordeling

De claim dat deze beelden een balletuitvoering bij een NAVO-vergadering tonen is onjuist. Te zien is een optreden van het theatergezelschap Action Zoo Humaine tijdens de opening van het collegejaar 2017-2018 van de Universiteit van Gent.

Feiten

De vroegst vindbare versie van het filmpje komt uit herfst 2017. Een reverse image search van een screenshot van de video leidt naar de Universiteit van Gent, waarvan het logo overigens ook al op de katheder in het filmpje te zien is.


Op 9 oktober 2017 vierde de universiteit de opening van het academisch jaar 2017-2018 en haar tweehonderdjarig bestaan. Ter ere van dit jubileum werden het hele jaar al evenementen
georganiseerd.

In de beeldbank van de Universiteit van Gent is een fotocompilatie van de dag terug te vinden en we zien hier foto’s die onmiskenbaar overeenkomen met de gedeelde video zoals hier en hier. Volgens de website van de Universiteit van Gent draaide het hier om een ‘artistiek intermezzo’ door het theatergezelschap Action Zoo Humaine.

De artistiek leider van het theatergezelschap, Chokri Ben Chikha, laat aan de Deutsche Presse-Agentur (dpa) weten dat de video uit zijn context gehaald is: de volledige opvoering van '200 jaar UGent' duurde circa dertig minuten en was een artistiek pleidooi voor de emancipatie van de vrouw en minderheidsgroepen aan de Universiteit van Gent. Onder andere op deze pagina in de beeldbank van UGent zijn inderdaad nog meer foto's van andere delen van de uitvoering terug te vinden.

In het fragment dat rondgaat op sociale media worden de namen van alle mannelijke rectoren aan de Universiteit van Gent opgesomd (door de slechte kwaliteit niet even duidelijk te horen). Voorafgaand hieraan werd een tekst opgevoerd over de lastige en beperkte positie van vrouwen in het verleden aan de Vlaamse universiteit.

Het filmpje heeft dus niets met de NAVO te maken, en nog minder met MK-Ultra. Dit was een geheim project van de CIA uit de vorige eeuw, waarvoor geëxperimenteerd werd met methoden om de controle over het menselijk brein te winnen. Wat we in het filmpje zien is juist artistieke vrijheid, met een politieke boodschap.

(Stand van zaken: 1.8.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Versie filmpje herfst 2017 (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Evenementen 200-jarig jubileum UGent(gearchiveerd)

Beeldbank UGent (gearchiveerd)

Foto 1 optreden 9 oktober 2017 (gearchiveerd)

Foto 2 optreden 9 oktober 2017 (gearchiveerd)

Action Zoo Humaine (gearchiveerd)

Info voorstelling '200 jaar UGent' (gearchiveerd)

Verdere foto's voorstelling beeldbank UGent (gearchiveerd)

MK-Ultra (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.