Duitse video over kannibalisme is satire
28.7.2022, 16:48 (CEST)
De Duitse video die online wordt gedeeld stelt voor dat mensen na hun dood kunnen worden opgegeten, om zo onze dierlijke vleesconsumptie te verminderen. In Nederland wordt deze merkwaardige reclamevideo ook verspreid. "De satanistische (r)overheden houden niets meer geheim," wordt er onder andere bij geschreven.
Beoordeling
Deze video is niet serieus en niet afkomstig van de Duitse overheid. Het komt uit de satirische onlineserie Browser Ballett.
Feiten
Het gedeelde reclamefilmpje zorgt ook in de commentaren onder een Facebookpost al voor opgetrokken wenkbrauwen. 'Is dit wel serieus, of toch satire?', vragen sommigen zich af.
Het antwoord is dat dit inderdaad satire is. Links onderin is de tekst 'Browser Ballett' te lezen. Een simpele zoekopdracht op Google wijst uit dat dit een satirische onlineserie is in Duitsland, van de jongerenomroep Funk.
Deze 'reclame' voor kannibalisme is te vinden op het YouTubekanaal van Browser Ballett. Het werd daar op 26 mei 2020 gepubliceerd. Dat ze enkel satire maken, wordt bovendien duidelijk in een trailer voor de serie. Dit komt dus niet van de Duitse overheid en werd bovendien niet op tv uitgezonden.
Kannibalisme op zichzelf is overigens niet strafbaar in zowel Duitsland als Nederland. Het gaat daarentegen bijna altijd gepaard met andere strafbare feiten zoals moord en in Duitsland ook ‘verstoring van de dodenrust’.
(Stand van zaken: 28/07/2022)
Links:
Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)
Over Browser Ballett (gearchiveerd)
Video op YouTubekanaal Browser Ballett (gearchiveerd)
Trailer Browser Ballett (gearchiveerd) (video gearchiveerd)
Artikel over kannibalisme in Duitsland (gearchiveerd)
Artikel over kannibalisme in Nederland (gearchiveerd)
Duitse wet (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.