Douchen staat vrij

Plan om energiekosten te drukken is van parodieaccount

18.07.2022, 13:41 (CEST)

Alle middelen zouden goed zijn om de gasconsumptie deze winter in te perken, zelfs als de Nederlander daardoor op hygiëne inboet. Het 'gasplan' dat dit voorschrijft bestaat echter niet.

In Den Haag maakt men zich zorgen over de gasvoorziening van komende winter. Attje Kuiken van PvdA en Jesse Klaver van GroenLinks zouden daarom met een plan komen, dat vooral zijn heil zoekt in het limiteren van het aantal douchebeurten per Nederlander. Althans, dat stelt een account op Twitter, die zich uitgeeft voor PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. Meerdere Facebookgebruikers (hier en hier) zijn er van overtuigd dat Kuiken inderdaad de persoon achter dit account is, ondanks duidelijke aanwijzingen van het tegendeel. 

Beoordeling

De tweet is afkomstig van een parodieaccount. Het gaat hier dan ook niet echt om een voorstel van Attje Kuiken en Jesse Klaver. 

Feiten

Het is erg gemakkelijk om op sociale media een account aan te maken met een naam en profielfoto naar keuze. Van bekende personen bestaan dan ook vaak verschillende valse accounts, die niet door de persoon in kwestie beheerd worden. Dat laat ook deze zoekopdracht naar profielen van George Clooney zien. De echte George Clooney zit niet op Twitter.  

Dit is ook het geval met het account dat in naam van PvdA-fractievoorzitter Kuiken een 'gasplan' voorstelt. Het acccount bestaat nog maar sinds juni 2022 en wordt slechts door 200 personen gevolgd; weinig voor een nationale politica. 

In de bio van het twitteraccount staat letterlijk aangegeven dat het hier om een parodieaccount gaat. Twee dagen na de gedeelde tweet maakt het account het nog eens extra duidelijk dat de berichten niet serieus genomen moeten worden. 

Het account van Jesse Klaver, getagd in de tweet, is overigens wel zijn officiële account. Dat is te zien aan de verificatiebadge. Zo is het mogelijk met zekerheid te weten dat een account ook echt beheerd wordt door de bekende persoon die het account voorstelt. Dat betekent echter niet dat Klaver iets met deze tweet te maken heeft. Hij is simpelweg vermeld. 

Het echte Twitteraccount van Kuiken heeft zo'n verificatiebadge niet, maar haar Facebookaccount heeft dat wel. De echtheid van het Twitteraccount kan echter wel bevestigd worden. De persoonspagina van Kuiken op de website van PvdA presenteert namelijk al haar accounts op sociale media. Doorklikken op 'Twitter' leidt daadwerkelijk naar het account '@attjekuiken' en niet '@geel_co', van het parodieaccount. Dit echte account heeft ook 26.000 volgers en bestaat al sinds maart 2009.

Het klopt overigens wel dat Kuiken en Klaver een voorstel hebben ingediend om de druk van de energiekosten deze winter te verlichten. Maar over het limiteren van douchebeurten of uitdelen van deodorant wordt in dit plan niet gesproken.

(Stand van zaken: 18.07.2022)

Links

Tweet (gearchiveerd)

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Zoekopdracht George Clooney (gearchiveerd)

Artikel Vanity Fair (gearchiveerd)

Vals Twitteraccount (gearchiveerd)

Tweet over parodie (gearchiveerd)

Account Jesse Klaver (gearchiveerd)

Verificatiebadge (gearchiveerd)

Twitteraccount Attje Kuiken (gearchiveerd)

Facebookaccount Attje Kuiken (gearchiveerd)

Persoonspagina Attje Kuiken (gearchiveerd)

Voorstel Kuiken en Klaver (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.