Link met vaccinatie verzonnen

Boze Italiaan in video wachtte op psychiatrisch consult

14.07.2022, 16:22 (CEST)

Agressie in ziekenhuizen en tegen medisch personeel is een wereldwijd fenomeen. Een man in Italië zou in een video door het lint gaan vanwege een vaccinatie. Dat verhaal blijkt uit de duim gezogen.

Een oudere man die woedend schopt en slaat tegen de deuren van een ziekenhuis, terwijl meerdere mensen hem proberen tot bedaren te brengen. Dat is te zien in een video die op Facebook en Telegram wordt gedeeld. "In Italië hoort een oude man de schadelijke effecten van #vaccin 2 uur na vaccinatie en keert terug naar het ziekenhuis om het uit te vechten...," is de context die door de sociale mediagebruikers hierbij wordt gegeven. Maar is die context wel juist?

Beoordeling

De claim bij deze video is onjuist. De beelden laten een verwarde man zien bij het Maresca-ziekenhuis in Torre del Greco, bij Napels. Hij ging volgens lokale berichtgeving door het lint terwijl hij wachtte op een psychiatrisch consult. Het ziekenhuis waar dit is gefilmd, is bovendien geen vaccinatielocatie.

Feiten

Door screenshots van de video via een reverse image search te zoeken, komen er artikelen uit lokale Italiaanse media boven die dezelfde scène laten zien. Het gaat dus inderdaad om een situatie die zich in Italië afspeelde. Concreter was dit begin juli, bij het Maresca-ziekenhuis in Torre del Greco, een randgemeente van de zuidelijke stad Napels.

De lokale media verwijzen voor de context rondom de video allemaal naar de organisatie en Facebookpagina Nessuno tocchi Ipprocrate (vertaling: ‘Niemand raakt Hippocrates aan’). Dit is een bekend project dat aandacht vraagt voor geweld tegen zorgpersoneel, door de incidenten op sociale media te delen.

Op 4 juli werd een bericht op de Facebookpagina geplaatst waarin een incident in het Maresca-ziekenhuis wordt beschreven: 'Een psychiatrische patiënt en zijn zoon vielen eerst de ambulancemedewerkers aan en daarna Eerste Hulp-personeel. Waarom? Ze wachtten op een psychiatrisch consult.'

In een bericht dat twintig minuten later volgde, deelt Nessuno tocchi Ipprocrate de video die ook in Nederland nu rondgaat met het bijschrift 'de video van de aanval op Maresca'. Deze twee kort op elkaar geplaatste berichten vullen elkaar dus aan. Op deze foto is ook te zien dat de ronde vormen in het folie op de deur overeenkomen met de video.

De video speelt zich dus af bij de Eerste Hulp van het Maresca-ziekenhuis. De gelijkenis is ook te zien in een tv-reportage die online te vinden is (op 0.44).

Geen vaccinatielocatie

Het gaat in deze video dus om een verwarde man die schijnbaar wachtte op een psychiatrisch consult. Het heeft niets te maken met een vaccinatie, zoals de berichten online beweren.

Hier wordt bovendien waarschijnlijk gedoeld op een coronavaccinatie. Over deze vaccins werd de afgelopen twee jaar vaak over de mogelijke bijwerkingen gespeculeerd. Het is alleen niet waarschijnlijk dat de man die in dit ziekenhuis kreeg. Op de officiële lijst van de regionale overheid met coronavaccinatielocaties staat het Maresca-ziekenhuis namelijk niet. In Torre del Greco is maar één priklocatie, het oude weeshuis SS. Trinità.

(Stand van zaken: 14/07/2022)

Links


Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Telegrampost (gearchiveerd)

Artikelen lokale media hier, hier en hier (hier, hier en hier gearchiveerd)

Facebookpagina Nessuno tocchi Ipprocrate (gearchiveerd)

Meer over het project (gearchiveerd)

Berichten over ziekenhuis Maresca hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

TV-reportage met Eerste Hulp (gearchiveerd)

Lijst met vaccinatielocaties (gearchiveerd)

Vaccinatielocatie Torre del Greco (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.