Dader voorlopig onbekend
Explosie vernietigde 'Georgia Guidestones'
13.07.2022, 11:25 (CEST)
De 'Georgia Guidestones', een granieten monument in de Amerikaanse staat Georgia, ging vorige week tegen de grond na een explosie. Nu zou er een foto opgedoken zijn waarin de identiteit van de dader te zien is. In één van de foto's van het verwoeste monument zou een paspoort te zien zijn op naam van Mohammed Atta. Zo klinkt het alvast op sociale media (hier en hier). Maar is de dader effectief reeds bekend?
Beoordeling
De afbeelding is bewerkt. De werkelijke schuldige achter de explosie bij de Georgia Guidestones is momenteel onbekend, maar het zal alvast niet Mohammed Atta zijn. Hij was één van de kapers betrokken bij de aanslagen van 11 september 2001 en hij stierf daarbij.
Feiten
In de vroege ochtend van juli was een explosie te horen in de buurt van Elberton, Georgia in de VS. Daar stond tot dan een granieten monument met geheimzinnige opschriften. Eén van de pillaren ging tegen de grond na de explosie. Later in de dag werd de rest van de constructie dan vernietigd vanwege veiligheidsredenen.
De Georgia Guidestones, soms ook 'Amerika's Stonehenge' genoemd, werd gebouwd eind jaren 70 en is al enkele jaren het onderwerp van complottheorieën.
Voorlopig is het onduidelijk wie achter de explosie zat. De gedeelde foto is alvast geen bewijs van de identiteit van de dader(s). Ten eerste is die foto bewerkt. Op de originele foto is helemaal geen paspoort te zien. Dus niemand heeft een paspoort achtergelaten op de plaats delict om een vals spoor te creëren.
Ten tweede kan Mohammed Atta hier onmogelijk de dader zijn. Hij was namelijk één van de kapers verantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september 2001. Atta stierf toen ook. Zijn Amerikaans visum, uitgegeven in 2000, is toegevoegd aan de foto.
(Stand van zaken: 13/07/2022)
Links
Facebookpost II (gearchiveerd)
Artikel The Washington Post over explosie en complotten (gearchiveerd)
Artikel The Smithsonian (gearchiveerd)
Artikel met oorspronkelijke foto (gearchiveerd)
Over de Georgia Guidestones (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.