Zelensky gefotoshopt
Originele Money-cover toont John Oliver op paard van dollars
1.7.2022, 08:27 (CEST)
Een opgedoken voorpagina van het magazine Money toont een paard van dollars, met daarop de Oekraïense president. Volgens meerdere berichten online zou het tijdschrift hem ‘de koning van de westerse corruptie’ noemen. Het zit echter anders.
Beoordeling
Deze cover is gefotoshopt. Het origineel komt uit 2016 en laat de komiek John Oliver zien op de rug van het paard. Er is ook nergens te vinden dat het magazine Zelensky ooit de 'koning van westerse corruptie' noemde.
Feiten
Rechts onderin is op de gedeelde tijdschriftcover nog in het Engels te lezen: ‘Leer hoe hij de dollars van Amerikaanse belastingbetalers witwast en bedriegt met Klaus Schwab’. Een opvallende zin, die bij sommigen al het vermoeden zal wekken dat dit niet echt is.
Die vermoedens zijn correct. De voorpagina is niet in deze vorm te vinden op de website van het tijdschrift Money. De pagina is dan ook niet echt, maar een gefotoshopte versie van de cover van de decembereditie uit 2016.
Door bij Google te zoeken op ‘Money Magazine Champion of the year’ komt een pagina van webwinkel Amazon naar boven bij Google Afbeeldingen. Hier is het origineel te koop, met op het paard de Britse komiek John Oliver. Het zadeldek met de Amerikaanse vlag, waar Zelensky op zit, blijkt ook gefotoshopt. Die zit niet in het origineel.
Op de website van Money is ook een artikel uit november 2016 te vinden, met een bijgesneden versie van de foto van Oliver.
Het financiële tijdschrift benoemde Zelensky ook nergens tot ‘koning van de westerse corruptie’. Sterker nog, zijn naam levert op de website van het tijdschrift in diverse spelwijzen geen zoekresultaten op. In relatie met de oorlog in Oekraïne schrijft het tijdschrift vooral over de aandelenmarkt en de stijgende benzineprijzen.
De Oekraïense president werd al eerder het onderwerp van gefotoshopte beelden. Zo ontkrachtte Deutsche Presse-Agentur (dpa) al een andere onjuiste tijdschriftcover en een getrukeerd voetbalshirt.
(Stand van zaken: 30.06.2022)
Links
Facebookpost I (gearchiveerd)
Facebookpost II (gearchiveerd)
Over John Oliver (gearchiveerd)
Artikel Money over John Oliver (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.