Geen link met olietekort

Paardenambulance gaat waar wagens niet kunnen komen

20.06.2022, 18:23 (CEST)

Weinig mensen zullen staan te springen voor de paardenambulance na het zien van een mislukte demonstratie door Russische redddingseenheden. Toch wordt deze techniek vaker succesvol gebruikt.

Oplopende brandstofprijzen en zelfs nakende tekorten dwingen tot creativiteit. Zo zouden reddingsdiensten de ambulance thuislaten en ervoor kiezen slachtoffers per paard te vervoeren. Dat lijkt volgens deze video toch geen ideale oplossing. Maar zien we hier wel wanhopige reddingsdiensten die wat nieuws proberen om brandstof te besparen?

Beoordeling

Deze video uit 2018 heeft niets te maken met recente brandstoftekorten. Het gebruik van paarden om gewonden te vervoeren is een vaakgebruikte methode in moeilijk begaanbaar gebied. Het is geen vervanging van ambulanceauto's.

Feiten

Op de rug van de reddingswerkers in de video is "МЧС России" te lezen. Dit wijst er op dat het hier gaat om leden van een reddingseenheid van het Russische ministerie van Noodsituaties. Een reverse image search op verschillende frames uit de video leidt naar een langere Youtubevideo van hetzelfe tafereel.

Het zou gaan om een demonstratie in 2018 van reddingseenheden op het paardenevent Hipposfeer in Sint-Petersburg. Een andere video van de hoogtepunten van dat event toont inderdaad dezelfde locatie, met op de omheining spandoeken voor andere paardenevents in Rusland in 2018, zoal Titanen on tour (0:56) en Ponyforum 2018 (5:13). Het voorval met de reddingsdiensten is niet opgenomen in de compilatie van de hoogtepunten.

De demonstratie werd wel op de website van het event aangekondigd. Het optreden werd verzorgd door leden van de paardeneenheid van het Vytegra Arctic Rescue Center. In 2017 had deze dienst al een succesvolle demonstratie op het evenement gegeven, zoals nieuwsberichten (hier en hier) laten zien. Over hun optreden van 2018 staan geen nieuwsberichten op hun website.  

Brandstoftekort

De vrees bestaat dat Europa deze zomer met brandstoftekorten te kampen heeft. In Oekraïne leidde de Russische invasie ook tot een brandstoftekort, zowel bij Oekraïners als de Russen. In de VS was er even sprake van dat een politiedepartement niet meer op alle oproepen zou reageren, omdat olie te duur werd om politiewagens telkens te laten uitrijden.

Maar met deze recente ontwikkelingen heeft de demonstratie uit 2018 niets te maken. De Vyterga-eenheid geeft zelf aan dat ze een speciale paardeneenheid heeft om reddingsoperaties te kunnen doen op moeilijk bereikbare plekken, waar bijvoorbeeld geen wegen zijn. Niet alleen de Russen beoefenen deze praktijk, zoals dit Britse blogbericht aantoont. 

(Stand van zaken: 20.06.2018)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Ministerie van Noodsituaties (gearchiveerd)

Langere Youtubevideo (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Hipposfeer (gearchiveerd)

Hoogtepunten 2018 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Titanen on Tour 2018 (gearchiveerd)

Ponyforum 2018 (gearchiveerd)

Aankondiging demostratie (gearchiveerd)

Promovideo paardeneenheid (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Vyterga Artic Rescue Center (gearchiveerd)

Perberichten hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

Artikels over brandstoftekort en -prijzen hier, hier, hier en hier (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)

Over de Vyterga-eenheid (gearchiveerd)

Blogbericht (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.