Afval voor concert

Billie Eilish fans wachtten anderhalve dag voor Ziggo Dome

20.06.2022, 16:09 (CEST)

Enthousiaste fans wachtten meer dan een dag voor de concertzaal op hun idool Billie Eilish. Het afval dat ze achterlieten, wordt foutief in verband gebracht met een klimaatmars in een andere stad.

Het is eind juni en de weekends zitten vol evenementen. Waar veel mensen bij elkaar komen, ontstaat wel eens afval. En dat was volgens sociale mediagebruikers ook het geval bij de klimaatmars, afgelopen zondag in het centrum van Rotterdam. 10.000 mensen eisten daar een strenger klimaatbeleid van de overheid. Facebook posts (hier, hier, hier) delen een foto van een plein vol afval, alsof het van de ecologische klimaatbetogers zou zijn. Maar tonen deze foto's niet de afloop van een heel ander evenement dit weekend?

Beoordeling

Deze bewering is onjuist. De klimaatmars vond op 19 juni plaats in Rotterdam. De foto met de straat vol afval is hetzelfde weekend genomen in Amsterdam en was het resultaat van de lange wachtrij voor de Ziggo Dome voor het concert van Billie Eilish op 18 juni.

Feiten

Op zondag 19 juni 2022 vond in het centrum van Rotterdam een klimaatmars plaats met een opkomst van 10.000 betogers. De demonstratie verliep vredig. Op de website van de klimaatmars werden deelnemers opgeroepen de straten netjes te houden.

Ook liet de organisatie weten dat er vrijwilligers zouden rondlopen met vuilniszakken (zie huisregels onder: weetjes) wat ook gebeurde, zoals in deze foto te zien is. De foto is genomen aan de Coolsingel, richting het Hofplein, waar de marsroute langs voerde.

De foto die rondgaat op sociale media is overduidelijk genomen voor de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. De stoep, de groene borden, de FEBO-snackbar en brug naar de parkeerplaats van de ArenA zijn allemaal identiek aan de setting op de afvalfoto. Deze kan hierdoor onmogelijk in verband worden gebracht met de klimaatbetogers in Rotterdam.

Waar komt het afval dan wel vandaan?

Op zaterdagavond 18 juni 2022 vond het concert van Billie Eilish in de Ziggo Dome plaats, naast de Johan Cruijff ArenA. Er waren 15.000 tickets verkocht en fans stonden al sinds vrijdagnacht in de rij om de beste plek te bemachtigen.

In deze video van de NOS is te zien hoe de honderden fans zaterdag verkoeling zochten, onder andere onder de brug die leidt naar de parkeergarage van de Johan Cuijff ArenA. Deze brug is in de afvalfoto vanaf de andere kant gefotografeerd. Het urenlange wachten van honderden jonge fans op dezelfde plek leidde tot zwerfafval en verklaart wellicht ook waarom 30 Seconds-spelkaarten rechts onder op de foto te zien zijn.

Een half uur nadat de deuren van het Ziggo Dome geopend waren, postte een fan deze foto op Twitter. Het is hetzelfde tafereel waarvan beweerd wordt dat het afval van de klimaatmars zou zijn, die pas de volgende dag zou plaatsvinden. Journalist Rudy Bouma toonde zondagavond al aan dat de beweringen op sociale media niet kloppen.

Het is overigens niet de eerste keer dat fans massaal afval achterlaten voor de Ziggo Dome. In 2018 ontstond al eens internationale ophef tussen fans, toen op Twitter foto's rondgingen hoe de Nederlandse bezoekers het terrein voor de ingang van de Ziggo Dome achterlieten.

(Stand van zaken: 20.06.2022)

Klimaatmars Rotterdam (gearchiveerd)

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Mars 19 juni 2022 (gearchiveerd)

Huisregels klimaatmars (gearchiveerd)

Foto opruimers (gearchiveerd)

Coolsingel (gearchiveerd)

Johan Cruijff ArenA Street View (gearchiveerd)

Fans in de rij (gearchiveerd)

NOS video (gearchiveerd, gearchiveerde video)

30 Seconds (gearchiveerd)

Twitterpost fan (gearchiveerd)

Rudy Bouma Twitter (gearchiveerd)

Internationale fans Bangtan Boys (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.