Onrust in Sri Lanka

Mannen in video zijn gevangenen, geen ministers

16.6.2022, 15:24 (CEST)

Economische crisis zorgt in Sri Lanka voor grote protesten. Een video lijkt te tonen hoe ministers daarvoor moeten boeten. Dat blijkt alleen niet te zijn wat de video écht laat zien.

De video van shirtloze mannen die op hun knieën op straat zitten en worden omringd door boze mensen, gaat ook in Nederland rond. "Sri Lanka is klaar met de corrupte overheid!" wordt hier online bij geschreven. De mannen in de beelden zouden ministers zijn.

Beoordeling

De bewering is fout. Op de video zijn geen ministers te zien, maar gevangenen uit een nabijgelegen gevangenis. Over hoe zij in deze situatie verzeild raakten, worden de Sri Lankaanse autoriteiten het niet eens.

Feiten

Door de video door de online tool InVid te halen en zo met een reverse image search te zoeken, duikt de video op bij verschillende artikelen over het incident en social media-accounts.

Een journalist twitterde de video rond 1.30 uur ’s nachts op 10 mei (lokale tijd). Ook een Sri Lankaanse nieuwssite deelde de beelden. Volgens beide accounts zijn de mannen in de video gevangenen. Er wordt op dat punt nog nergens gesproken over dat het ministers zouden zijn.

De gevangenen zouden volgens de berichten naar demonstraties zijn gebracht om daar mensen aan te vallen. Sinds april zijn er veel demonstraties in Sri Lanka, gericht tegen de regering. Door de grootste economische crisis in de geschiedenis van de staat is er torenhoge inflatie en een tekort aan voedsel en brandstof.

Meerdere media uit buurland India ontkrachtten de claim dat het hier om ministers zou gaan ook al, zoals India Today en factcheckwebsite Factly. India Today liet het fragment door een lokale journalist vertalen. De mannen zouden zelf in de video zeggen dat zij gevangenen zijn uit het Watareka Open Prison Camp.

Ook een Singalees BBC-artikel geeft een vertaling van wat er wordt gezegd. "We worden gerehabiliteerd in de Watarekagevangenis. We zijn gevangenen," zou één van de mannen zeggen.

Het gerucht dat rondging bij de video was dat de gevangenen zouden zijn ingezet om demonstranten aan te vallen. Een woordvoerder van deze gevangenis ontkent dat tegenover nieuwssite Aruna. Volgens hem werd een bus die gevangenen van hun werkplek terug naar de gevangenis vervoerden, op 9 mei aangevallen door een boze menigte.

Het mensenrechtencomité van Sri Lanka startte een onderzoek naar hoe die situatie nu precies in elkaar zat. Hoe de gevangenen op straat en in de menigte terechtkwamen is dus nog niet met zekerheid vastgesteld. Eén ding staat wel vast: het zijn geen ministers.

(Stand van zaken: 16/06/2022)

Links


Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over InVid (gearchiveerd)

Tweet @sunandadesh (gearchiveerd)

Tweet @Dailymirror_SL (gearchiveerd)

Over situatie Sri Lanka (gearchiveerd)

Artikel India Today (gearchiveerd)

Artikel Factly (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Gevangeniswoordvoerder bij Aruna (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.