Geen officiële aanklacht

Peruaanse rechters vermeldden complottheorieën in vonnis

10.06.2022, 16:42 (CEST)

Een Peruaanse rechtbank houdt Bill Gates, Soros en Rockefeller verantwoordelijk voor de coronapandemie? Het gaat hier over de persoonlijke mening van rechters. Het hooggerechtshof onderzoekt de zaak.

Een Peruaanse rechtbank zou een "criminele elite," bestaande uit ‘Bill Gates, Soros, Rockefeller en andere vrijmetselaars,’ hebben aangeklaagd in verband met een groot ‘COVID-19-epidemieplan’. Deze bewering, vergezeld van een nieuwsuitzending met de Argentijnse journaliste Verónica Ressia, wordt veel gedeeld op Facebook en op Twitter. Maar is dat wat de nieuwsuitzending bracht?

Beoordeling

De bewering is onjuist. Een Peruaans gerechtshof beschreef Bill Gates, Soros en Rockefeller wel degelijk als een groep mensen, die de Covid-19-pandemie ‘gecreëerd’ zou hebben. Het betreft echter geen procedure tegen deze vermeende "criminele elite," maar een ongerelateerde zaak, die niets te maken heeft met Gates, Soros, Rockefeller of de coronapandemie. Het lijkt erop dat de dienstdoende rechters hun persoonlijke opvatting over de pandemie in het vonnis hebben opgetekend. Er is een onderzoek ingesteld naar deze rechters.

Feiten

Oorsprong van de video

De video die circuleert op sociale media is een nieuwsuitzending van de Argentijnse Tv-zender Canal 26. Het nieuws wordt naar alle waarschijnlijkheid gepresenteerd door Verónica Ressia; volgens haar eigen LinkedIn-pagina inderdaad werkzaam bij Canal 26. De bewuste uitzending is niet terug te vinden op de website van Canal 26.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) zocht op een screenshot van de video met een reverse image search en ontdekte dat de video al op 15 januari 2021 verscheen in het Telegramkanaal Teorija Bolsjogo Sjoka (De Grote Shocktheorie). Dat is een Russisch kanaal met meer dan 100.000 volgers waarin veel complottheorieën worden gedeeld. De uitzending van Canal 26 vond al plaats op of vóór die datum. De bewering dat er ‘zojuist’ of recentelijk iets is onthuld op de Argentijnse televisie is dus alvast onjuist.

Volgens tweets en Facebookposts waarin de video nu opduikt, heeft ‘een Peruaanse rechtbank een criminele elite aangeklaagd die bestaat uit Bill Gates, Soros, Rockefeller en andere vrijmetselaars die ons tot slaaf maken.’ Hun grote ‘Covid-19 epidemieplan’ zou daarmee officieel zijn onthuld. Dit zou, aldus de posts, de strekking zijn van het nieuwsitem van Canal 26.

Dit komt niet helemaal overeen met wat de presentatrice zegt. Zij vertelt dat een Peruaanse rechtbank heeft gezegd, of bevestigd, dat COVID-19 is gecreëerd door Gates, Soros en Rockefeller, die deel zouden uitmaken van een "criminele elite". Dit is ook precies de betekenis van de nieuwskoppen die in beeld te zien zijn. Er wordt niets gezegd over het aanklagen of voor de rechter dagen van deze vermeende "criminele elite".

Uitspraak van een Peruaans gerechtshof

Dat een Peruaans gerechtshof heeft gezegd dat COVID-19 is gecreëerd door een criminele elite, klopt in feite wel. De post in het Russische Telegramkanaal leidt naar het desbetreffende gerechtshof. In de post staat dat het een vonnis betreft van het gerechtshof van de provincies Chincha en Pisco in Peru, van 21 december.

Uit een Google-zoekopdracht met die gegevens, gecombineerd met relevante termen uit het nieuwsitem van Canal 26, blijkt er inderdaad een uitspraak te zijn gedaan door het Hogere Strafgerecht van Beroep van Chincha en Pisco (Sala Superior Penal de Apelaciones de Chincha y Pisco), waarin Bill Gates en consorten worden genoemd als de aanstichters van de coronapandemie. Het gerechtshof heeft geen publiek toegankelijke versie van het vonnis gepubliceerd, maar het Peruaanse juridische portaal LP Derecho en de juridische nieuwssite Infolegal publiceerden wel delen van het vonnis.

Het blijkt te gaan om een uitspraak in hoger beroep in een strafzaak. Daarin werd een eerder besluit tot verlenging van de voorlopige hechtenis van een verdachte gegrond verklaard. Het gerechtshof motiveerde zijn besluit tot verlenging van de voorlopige hechtenis met verwijzing naar het feit dat de zaak vertraging heeft opgelopen als gevolg van de coronapandemie en daaraan verbonden lockdowns. Het gerechtshof stelt vervolgens, in paragraaf 5.8.C:

‘In onderhavige zaak is het strafproces verlamd door de COVID-19 pandemie, gecreëerd door de criminele elites die de wereld domineren […]. Deze gebeurtenis heeft een onvoorspelbaar karakter, en is een gerechtvaardigde oorzaak, die niet alleen het juridische werk van ’s werelds gerechtshoven, maar alle economische, sociale en culturele activiteiten verlamt en zal blijven belemmeren […] inclusief in ons land. Daarom kan geen enkele wereldregering, natuurlijke of rechtspersoon, noch de verdediging van de verdachte, beweren dat deze pandemie “voorspelbaar” is, behalve de makers van de nieuwe wereldorde zoals Bill Gates, Soros, Rockefeller, etc. die het hebben gedirigeerd en met uiterste geheimhouding blijven aansturen in hun omgeving en hun wereldomspannende bedrijven, met zicht op het project 2030. De COVID-19 pandemie vormt dus zonder twijfel een “speciale moeilijkheid die het onderzoek of het strafrechtelijke proces belemmert”.’(vertaling dpa)

Uitspraak uit context

Deze uitspraak werd, geheel zonder vermelding van de context van de zaak waarin ze werd gedaan, gepresenteerd in de nieuwsuitzending van Canal 26. De uitspraak wordt nu, in nog verder verdraaide vorm, opnieuw gedeeld op sociale media en haakt in op wijdverspreide, maar vaak ontkrachtte complottheorieën over de rol van Bill Gates, George Soros en andere miljardairs bij het ontstaan van de coronapandemie.

Het lijkt erop dat de dienstdoende rechters in de hier besproken zaak sommige van deze complottheorieën aanhangen en deze in hun vonnis hebben opgetekend. Het vonnis, voor zover gepubliceerd, voert echter geen enkel nieuw bewijs aan voor de geloofwaardigheid van deze theorieën.

De uitspraak van het gerechtshof werd volgens LP Derecho oorspronkelijk onder de aandacht van het grote publiek gebracht door de jurist Miguel Pérez Arroyo op zijn Facebookpagina. In deze post deelde hij de hierboven vertaalde paragraaf 5.8.C van de rechterlijke uitspraak.

Op 11 januari 2021 liet het Hooggerechtshof van Justitie van de regio Ica, waar het Hogere Strafgerecht van Beroep van de provincies Chincha en Pisco onder valt, via Twitter weten een onderzoek in te stellen naar de rechters die de uitspraak hebben gedaan. Voor zover bekend is er nog niets gepubliceerd over de uitkomst van dit onderzoek.

(Stand van zaken: 10.06.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

gearchiveerde video

LinkedIn Ressia (gearchiveerd)

Canal 26 (gearchiveerd)

Video in Telegram (gearchiveerd)

Post Teorija Bolsjogo Sjoka (gearchiveerd)

Vonnis LP Derecho (gearchiveerd)

Vonnis Infolegal (gearchiveerd)

Facebook Pérez Arroyo (gearchiveerd)

Twitter Hooggerechtshof Ica (gearchiveerd)

dpa-factcheck

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.