Cijfers spreken criticus tegen

Overgrote deel Amerikaanse volwassenen is gevaccineerd

08.06.2022, 17:20 (CEST)

Ook in de Verenigde Staten werden al miljoenen gevaccineerd tegen COVID-19. Volgens een anti-vaccinatieactivist zouden velen juist een prik hebben geweigerd. De officiële cijfers zeggen iets anders.

De massale vaccinatiecampagne tegen COVID-19 zorgt nog altijd voor desinformatie en argwaan. Volgens berichten op sociale media zou bovendien bijna driekwart van de Amerikanen hun neus ophalen voor de vaccins. Dat zou blijken uit gegevens van de CDC. "72 procent van de Amerikaanse volwassenen ‘nee’ zegt tegen coronavaccinaties," schrijft de website NineforNews. Ook op Facebook wordt deze claim gedeeld (hier en hier).

Beoordeling

Het merendeel van de Amerikaanse volwassenen is volgens de CDC volledig gevaccineerd én heeft een derde boosterdosis ontvangen. Het klopt dus niet dat 72 procent van de Amerikanen tenminste één van de vaccinatiedosissen zou hebben geweigerd.

Feiten

De bewering komt van de Britse voormalig arts Andrew Wakefield. Hij is al jaren een bekende antivaxxer en werd bekend door zijn studie die vaccinatie linkte aan autisme. Deze studie werd later ingetrokken en Wakefield werd in 2010 geschrapt uit het Britse medische register vanwege frauduleus onderzoek.

De claims van Wakefield over autisme werden al veelvuldig ontkracht. Sinds de start van de coronapandemie stort hij zich bovendien op coronavaccins. Ook daarover deed hij al meerdere onjuiste uitspraken. Kortom: de uitspraken van deze beruchte activist bleken al meermaals niet te berusten op de waarheid en moeten daarom kritisch worden bekeken. Iets wat NineforNews in dit geval niet doet. Zijn woorden worden zonder verdere bron overgenomen.

Volgens de oud-arts zou 72 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten dus ‘nee’ zeggen tegen het coronavaccin. Concreter zegt Wakefield dat ze ofwel niet de eerste, tweede of boosterdosis hebben genomen. Dit zou volgens hem uit data van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC blijken.

Meerderheid gevaccineerd

Data van de CDC zegt daarentegen iets heel anders. De vaccinatiegraad in het land wordt op de website van de organisatie dagelijks bijgewerkt. Wakefield spreekt specifiek over volwassenen, dus keek dpa ook naar de percentages voor de bevolking boven de 18 jaar.

De CDC meldt bij de laatste update van de cijfers (7 juni 2022) dat 76,6 procent van de 18-plussers volledig is gevaccineerd. Dat houdt in dat zij ofwel één dosis van het Janssenvaccin hebben gehad, of twee dosissen van het Moderna- of Pfizer/BioNtechvaccin. Er is wel 12,7 procent van de bevolking die een eerste prik heeft gehad en niet meer voor een tweede ging.

Na de eerste vaccinatierondes kwam de boostercampagne. Het percentage van mensen die deze kregen wordt door de CDC niet op het bevolkingsaantal berekend, maar op de groep die al gevaccineerd is. Van de groep volwassenen die al volledig gevaccineerd was, heeft iets meer dan de helft (50,3 procent) ook een boosterdosis gehad. Dat zijn 99.656.996 mensen. Het land telt 258.343.281 inwoners boven de 18 (in 2020). Dat betekent dat 38,6 procent van de totale bevolkingsgroep de booster heeft gehad.

Het is niet duidelijk waar Wakefield zijn "72 procent die ‘nee’ zegt tegen het vaccinatieschema" vandaan haald. Ook als hij zou kijken naar hoeveel mensen er uiteindelijk tot volledige vaccinatie plus booster kwamen (dus 38,6 procent van de 18-plussers), kom je niet aan dit percentage.

Er is ook nog een tweede boosterdosis, maar die is alleen voor volwassenen boven de 50 en mensen met een zwak immuunsysteem aangeraden. Dat percentage wordt door de CDC weergegeven als het deel van de mensen met een eerste booster die óók een tweede kregen. In totaal kregen 14.701.347 mensen boven de 50 jaar een tweede booster.

Hoewel het aantal mensen dat de prik gaat halen per ronde inderdaad vermindert, is het geen reden om te zeggen dat de vaccinatiecampagne een mislukking is. Van de 18-plussers nam 89,3 procent het vaccin en bouwde dus wat immuniteit op. Het grootste deel daarvan ging voor volledige vaccinatie en de meerderheid daar weer van ging ook nog voor een boosterprik. De 72 procent die ‘nee’ zou zeggen tegen een vaccin is niet te herleiden naar de officiële CDC-gegevens.

Wakefield benoemt ook nog een interview met Bill Gates, waarin hij een ‘gebroken man’ zou zijn, omdat zijn vaccinatiecampagne zou zijn mislukt. Het is onduidelijk over welk interview dit gaat.

(Stand van zaken: 08/06/2022)

Links:


NineforNews-artikel (gearchiveerd)

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Over Andrew Wakefield (hier en hier gearchiveerd)

Over vaccins en autisme (gearchiveerd)

Over Wakefield tijdens coronapandemie (gearchiveerd)

Vaccinatiecijfers CDC (gearchiveerde cijfers van 7 juni 2022)

Inwoners van VS boven de 18 (gearchiveerd)

Over tweede booster (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.