Het Oscargala 2022
Filmscène kwam pas online ná klap Will Smith aan Chris Rock
2.6.2022, 15:34 (CEST)
Speculaties over de echtheid van de klap die Will Smith aan Chris Rock uitdeelde tijdens de Oscaruitreikingen in maart 2022 gaan nog steeds rond. Aan de hand van een nieuw filmpje bij een Facebookpost wordt beweerd dat de klap een ‘toneelstuk’ zou zijn, geïnspireerd op een scène uit een oudere film. In het filmpje worden de twee verschillende scènes gelijktijdig onder elkaar afgespeeld. ‘Het is letterlijk de scène uit een film’, staat als tekst tussen de twee filmpjes geschreven. ‘Everything is fake’ en ‘The world is a stage, don’t ever trust these “people”', klinkt het.
Beoordeling:
Deze bewering is onjuist. De vermeende scène uit een zogenoemde oudere film (het bovenste filmpje in de post) werd op 19 mei 2022 voor het eerst online gezet. Will Smith deelde Chris Rock een klap uit op 27 maart 2022. Het is dus onmogelijk dat Will Smith, Chris Rock en Jada Smith deze specifieke scène hebben nagespeeld.
Feiten:
Het vijftien minuten durende filmpje van komiek Dhar Mann verscheen op 19 mei 2022 en heeft inmiddels (02/06/2022) meer dan 6,2 miljoen views. In de eerste anderhalve minuut speelt zich eenzelfde situatie af als tussen Will Smith en Chris Rock tijdens de Oscaruitreiking. Wie verder kijkt zal zien dat de video zich daarna richt op de omgang met publiekelijk geweld. Morele vragen worden in het filmpje besproken en uitgewerkt (zoals: mag je geweld gebruiken om je gezin te beschermen?). Het filmpje eindigt met de conclusie: ‘Violence is the problem, not the answer’ (minuut 12.56-13.00).
Deze insteek past bij de filosofie van Dhar Mann Studio’s, het productiehuis van de video. Op hun homepage is in het Engels te lezen dat hun content ‘betekenisvol, intentioneel en kindvriendelijk' is. 'Iedere dag werken we hard om sterke familiewaarden te promoten, zoals liefde, vriendelijkheid, vergeving en het helpen van anderen,' staat er geschreven.
Op Youtube wordt Mann onder andere in een reactievideo van de Amerikaanse Youtuber Jarvis Johnson bekritiseerd voor het feit dat hij het Smith-Rock-vooral gebruikt om likes te genereren. Het reactiefilmpje werd op 20 mei 2022 gepost, één dag na de première van de Dhar Mann video.
In het tweede filmpje staat in de linkerhoek 'Clip courtesy A.M.P.A.S. ©2022', wat een versie van het Oscarfilmpje is dat op meerdere websites wordt gebruikt, zoals bij de Guardian. In deze orginele opname van de Oscarnominaties is bovendien te horen dat Will Smith niet dezelfde tekst uitspreek als de acteur in het Dhar Mann filmpje. De audio van het Dhar Mann filmpje wordt in het geposte filmpje op Facebook tegelijk met de twee video's afgespeeld. Dit wekt de suggestie dat de orginele Oscaropname een namaak van de Dhar-scène is, terwijl met zekerheid gezegd kan worden dat dit niet waar is. Will Smith sloeg Chris Rock twee maanden voordat de zogenoemde 'oudere film' online kwam te staan.
(Stand van zaken: 2/6/2022)
Links:
Facebookpost (post gearchiveerd, filmpje gearchiveerd)
Video Dhar Mann (gearchiveerd)
Nieuwsbericht Washington Post Oscars 2022 (gearchiveerd)
Website Dhar Mann Studios (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.