Video over euthanasie is oude publiciteitsstunt voor boek over Agenda 21

30.05.2022, 14:10 (CEST)

Schokkend en walgelijk, zo klinkt het op sociale media bij een korte video met ouderen. Het zou hier volgens de berichten (hier, hier en hier) gaan om een video van het World Economic Forum (WEF). Het voorstel zou zijn dat ouderen zichzelf laten inslapen, om ruimte te maken voor de jongere generatie. Een opmerkelijk plan, maar is het wel een echt plan?

Beoordeling

De bewering dat dit van het WEF komt is onzin. De video bestond al in 2012 en was een publiciteitsstunt van een Amerikaanse complotdenker voor zijn boek 'Agenda 21'.

Feiten

De claim dat deze video van het World Economic Forum is, dook eind mei op in Nederland. Op Twitter werd de bewering uit één bericht al meer dan 700 keer geretweet.

Factchecker Rien Emmery, van de Vlaamse omroep VRT en Knack, wist de bubbel al snel te laten barsten. De video is niet van het WEF, maar werd jaren geleden gemaakt door de Amerikaanse complotdenker Glenn Beck.

Wie de video helemaal afkijkt, ziet ook dat er geen enkele referentie naar het WEF is. Op het einde is wel een logo met ‘Agenda 21’ te zien, met daaronder de tekst ‘U.N. Divison for sustainable development’. Agenda 21 is een echt initiatief van de Verenigde Naties, met doelen voor de eenentwintigste eeuw. Dit intiatief is in complotkringen een eigen leven gaan leiden en wordt vaak in één adem genoemd met ‘New World Order’ en ‘The Great Reset’. Deze termen zijn onderdelen van theorieën over wereldcontrole door de elite.

In 2012 verscheen de video met ouderen samen met andere zogenaamde commercials over Agenda 21 plotseling in de reclameblokken van The Blaze, een Amerikaans conservatief mediabedrijf. Dat zou een vreemde keuze van de VN geweest zijn, omdat het platform juist erg tegen deze agenda is.

Glenn Beck, de oprichter van het platform, kwam een paar weken later met het verlossende antwoord: de commercials waren niet echt van de VN om de ‘Agenda 21’ te promoten. Het was een promotiestunt voor Becks boek een thriller over hoe Amerika er in zijn ogen uit zou zien als Agenda 21 wordt doorgevoerd.

De video met mensen die zeggen dat ze een goed leven hebben geleefd, staat ook sinds november 2012 op het YouTubekanaal van Beck. Hier wordt verder overigens geen uitleg gegeven over het feit dat deze is gemaakt door Beck zelf en niet door de Verenigde Naties.

Dat dit een plan van het World Economic Forum zou zijn, is volledig uit de lucht gegrepen. Er is niets in de video wat hierop wijst en de video is op geen enkele manier terug te traceren naar het WEF. Het is een oude publiciteitsstunt van een tegenstander van Agenda 21.

(Stand van zaken: 30/05/2022)

Links:

Facebookpost I (gearchiveerd) (Video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

Rien Emmery op Twitter (gearchiveerd)

VN over Agenda 21 (gearchiveerd)

Over Agenda 21 als complottheorie (gearchiveerd)

Over TheBlaze (gearchiveerd)

Onthulling van promostunt (gearchiveerd)

De video op YouTube (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com